Saeima varētu līdz rudenim pieņemt Kapitāldaļu pārvaldīšanas likumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimai varētu izdoties pabeigt darbu pie Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojekta vēl šī sasaukuma laikā, tomēr politiķiem joprojām ir neatrisināti jautājumi, piemēram, par dividenžu politiku un uzņēmumu padomju veidošanu, kur nozīmīgā likuma apstiprināšanu var aizkavēt.  

Vienu no ieilgušajām šīs Saeimas uzsāktajām reformām - valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldība principu pārskatīšanu, tomēr varētu izdoties pārskatīt vēl šīs Saeimas sasaukuma laikā, tomēr būs nepieciešama arī likumdevēju griba, atzīst Saeimas tautsaimniecības komisijas pārstāve Zanda Kalniņa Lukaševiča (RP).

Viņa pauda, ka optimistiskais scenārijs būtu, ka likumprojektu izdotos pieņemt otrajā lasījumā 19.jūnijā, vasarā sagatavot to izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā, un kādā ārkārtas sēdē to pieņemt. „Bet lai tas būtu iespējams, jāpieņem 19.jūnijā otrajā lasījumā,” uzsvēra deputāte.

Viņa atgādināja, ka galvenais šī likuma mērķis ir ievērojami uzlabot valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldes caurskatāmību un efektivitāti.

Tomēr arī valdības sēdē notikušās diskusijas apliecināja, ka politiķiem un arī uzņēmumu vadītājiem, piemēram, par tādiem jautājumiem kā dividenžu izmaksa un investīcijas valsts uzņēmumos valda lielas domstarpības.

„Latvijas Dzelzceļa” (LDz) vadītājs Uģis Magonis atgādināja, ka uzņēmums var attīstīties tikai, izmantojot peļņu vai kredītus, bet LDz  kredītsaistības jau ir tik lielas, ka drīz jau bankas kredītus nedos. Izmaksājot visu peļņu valstij dividendēs, uzņēmums nevarēs attīstīties.

Saskaņā ar likumprojektu Latvijā tiks veidots daļēji centralizēts valsts kapitālsabiedrību pārvaldības modelis, 2014.gada sākumā izveidojot Valsts kapitāla daļu pārvaldības biroju, kuram pakāpeniski pārvaldībā tiks nodotas valsts kapitāla daļas, un tas būs atbildīgs par valsts kapitālsabiedrību pārraudzību, informācijas pieejamību par valsts līdzdalību kapitālsabiedrībās un to pārvaldīšanas rezultātiem, kā arī par korporatīvo pārvaldīšanas nosacījumu ieviešanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti