Saeima steidzamības kārtībā lems par kadastrālo vērtību iesaldēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 11.maijā, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz vēl līdz 2020.gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, un piešķira likuma  

Likuma grozījumi paredz novērst nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pieaugumu tuvākajos gados, kas attiecīgi izraisītu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu iedzīvotājiem. 

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība) iepriekš Latvijas Radio skaidroja, ka steidzamība likumprojektam vajadzīga, lai nesāktu izmantot šo jauno pieeju kadastrālo vērtību aprēķināšanā.

Pašreizējā likuma redakcija paredz no nākamā gada mainīt kadastrālo vērtību aprēķina kārtību, nosakot, ka kadastrālā vērtība vidēji ir 85% apmērā no īpašuma tirgus vērtības. Tas paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apmēru.

"Ministru kabinetam jau ir jārīkojas attiecībā uz nākamo gadu. Notiek informācijas apmaiņa starp pašvaldībām un valsti. Un tas termiņš ir 15. jūnijs,” skaidroja Bērziņš. Ja likumu nepaspēs pieņemt, tad nākamgad būtu jāpiemēro 85% no tirgus vērtības.   

Saeima grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā atzina par steidzamiem, un galīgajā lasījumā tos plānots izskatīt 18.maijā.

Grozījumu paredz, ka arī nākamos divus gadus spēkā būs 2014.gadā apstiprinātā kadastrālo vērtību bāze.  

Atsevišķām zonām un ēku tipiem nākamajos gados gan tomēr tiek paredzēta kadastrālās vērtības pieaugums. Vērtības kāpums paredzēts ēkām, kas pirmreizēji ekspluatācijā nodotas pēc 2000.gada 1.janvāra.

Kadastrālās vērtības pieaugums jaunajām ēkām plānots, jo patlaban kadastra vērtība tām nereti ir būtiski zemāka nekā tirgus vērtība – vidēji sasniedzot tikai 39 procentus no tirgus vērtības.

Savukārt padomju laikā būvētām ēkām kadastra vērtība vidēji ir daudz tuvāka tirgus vērtībai.  

Tāpat pieaugs vērtība zemei, kas reģistrēta Baltijas jūras un Rīgas jūras līča aizsargjoslas apgrūtinājums, kas samazināja vērtību par 20 procentiem. Vērtība pieaugs arī lauku zemēm, kurām reģistrēts kāds no īpaši aizsargājamo dabas teritoriju apgrūtinājumiem, kas samazināja vērtību par 30 procentiem.

Likuma grozījumi arī paredz noteikt, ka turpmāk kadastrālo vērtību bāzi izstrādās un apstiprinās valdība reizi četros, nevis divos gados, kā tas ir patlaban.

Kā skaidroja Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Bērziņš, tagad Tieslietu ministrijai būs laiks pilnveidot kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtību, kurā šobrīd novēroti vairāki trūkumi. 

Gaidis Bērziņš: Tieslietu ministrijai jāpilnveido kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtība
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

"Piemēram, ja kādā lauku teritorijā pie ezera labā vietā kāds uzbūvē dārgu māju un pārdod vēl dārgāk, tad šis darījums šobrīd atbilstoši metodikai atstāj ietekmi uz blakus esošajām kaimiņu mājām, kaut gan varbūt šī kaimiņu māja ir būvēta pagājušā gada trīsdesmitajos gados un varbūt tas dzīves stils neatļauj maksāt tādas nesamērīgas summas. Līdz ar to, tas ir viens aspekts, pie kā tiks strādāts. Tiks strādāts arī pie citiem šīs metodikas aspektiem.

Protams, paliek jautājums, kas nav risināms tikai kadastra kontekstā – par vienīgā mājokļa neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, bet tas ir nodokļu politikas jautājums," sacīja Bērziņš.

Jau ziņots, ka pašlaik nodoklis zemei noteikts 1,5% apmērā no kadastrālas vērtības, savukārt dzīvojamām mājām tas ir 0,2% (ja vērtība nepārsniedz 56 915 eiro), 0,4% ( ja vērtība ir no 56 915 līdz 106 715 eiro) un 0,6% ( ja vērtība pārsniedz 106 715 eiro).

Valsts un pašvaldību pārstāvji vaino viens otru straujā nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumā, kura dēļ daudzviet iedzīvotāji nespēj nodokli samaksāt.  Lielākais nekustamā īpašuma nodokļa kāpums skāris Rīgas un Pierīgas pašvaldības, bet to prakse nodokļa atlaides piemērošanā ir visai atšķirīga. 

Lai risinātu šīs problēmas, valdība nolēma arī nākamgad un aiznākamgad iesaldēt kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas īpašuma nodokļa aprēķināšanā. Ministri gan neatbalstīja ieceri atbrīvot vienīgo mājokli no nekustamā īpašuma nodokļa. 

Līdzīgs lēmums par kadastrālo vērtību iesaldēšanu pieņemts jau pērn, taču ministrijas un pašvaldību intereses pārstāvošās organizācijas līdz šim nav spējušas atrast visām ieinteresētajām pusēm pieņemamu risinājumu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmas uzlabošanai.

 
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti