Panorāma

Sāk dienesta pārbaudi par Ičas piesārņojumu

Panorāma

Kasparovs no Latvijas politiķiem saņēmis atbalstošu attieksmi pilsonības jautājumā

Saeima lemj par nākamā gada budžetu

Saeimā šovakar cīnās par budžeta prioritātēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Skatot nākamā gada valsts budžeta paketi, Saeima trešdien pieņēma virkni izmaiņu vairākos nodokļu likumos. Mikrouzņēmumu nodokļa likmes pakāpenisks pieaugums, subsidētās enerģijas nodokļa ieviešana, dabas resursu nodoklis mazajām hidroelektrostacijām un pirotehnikai, lielāks akcīzes nodoklis autogāzei - tie ir daži no Saeimas sēdē pieņemtajiem lēmumiem.

Saeima trešdien palielināja akcīzes nodokli autogāzei, kas aptuveni par pusotru santīmu litrā sadārdzinās šo degvielu. Savukārt Nekustamā īpašuma nodokļa likums turpmāk paredzēs komersantiem, kuru valdījumā ir neizīrēti dzīvokļi, maksāt par tiem paaugstinātu nodokļa likmi.

Mazajām hidroelektrostacijām turpmāk būs jāmaksā dabas resursu nodoklis par ūdens resursu lietošanu elektroenerģijas ražošanai - 0,8 eirocenti par 100 kubikmetriem. Tāpat šo nodokli piemēros otrās, trešās un ceturtās klases pirotehnikai, savukārt lielāks nodoklis būs jāmaksā par zemes dzīļu resursiem, sadzīves atkritumu apglabāšanu, baterijām, akumulatoriem un gaisa piesārņojumu.

Saeima arī nolēma no 2015.gada pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokli. Mikrouzņēmumam, kura gada apgrozījums nepārsniedz 7000 eiro, likme arī turpmāk būs 9%. Ja apgrozījums būs lielāks, 2015.gadā likme būs 11%, gadu vēlāk – 13%  un, sākot ar 2017.gadu, - 15%.

Pret šīm izmaiņām asi iebilda opozīcijas pārstāvji, piemēram, „Saskaņas centra" deputāts Aleksandrs Sakovskis: „Ja pieņemam tādas izmaiņas, faktiski tas nozīmē, ka mikrouzņēmumi tiek likvidēti. Ja koalīcija uzskata, ka tādi nav vajadzīgi un jālikvidē vesela uzņēmējdarbības vide – varat atbalstīt."

Savukārt nodokļa celšanu aizstāvēja šīs idejas autore, neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa: „Kāds ir mērķis palielināšanai – celt mikrouzņēmumos strādājošo sociālo drošību. Šobrīd vidēji tā ir trīs reizes mazāka, nekā ar saviem nodokļiem to garantē minimālās algas saņēmējs. Protams, palielinājums nepieciešams arī, lai novērstu diezgan daudzus tirgus kropļojumus."

Saeima arī atbalstīja Ekonomikas ministrijā izdomāto subsidētās elektroenerģijas nodokli. Atkarībā no izmantotā energoresursu veida, nodokļu likmes ražotājam būs 15%, 10% un 5%. „Ja mēs turpinātu līdzšinējo atbalsta politiku bez izmaiņām, mēs būsim kopā izrakuši kapu virknei ražojošo uzņēmumu. Mūsu mērķis ir ierobežot elektroenerģijas kopējās cenas pieaugumu, nodrošināt ekonomikas konkurētspēju un nepalielināt mūsu mājsaimniecību  enerģētisko nabadzību," sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Savukārt iebildumi pret jauno regulējumu bija gan koalīcijā, kas par likumu tomēr balsoja, gan opozīcijā. Tēlains savā kritikā bija Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Raimonds Vējonis: „Redzot un sekojot līdzi, kā tapa nodoklis, tas atgādināja bērnībā lasīto grāmatu „Sīpoliņa piedzīvojumi". Mēs radām nodokli uz līdzenas vietas, ja mums zināms tikai cipars, ko vajag iekasēt budžetā, un tālāk mēs izdomājam veidu, kā to naudu sakasīt."

Atbalstu arī Saeimas sēdē neguva vides aizsardzības ministra Edmunda Sprūdža ideja ieviest Dabas resursu nodokli par neadresētajām reklāmām pastkastītēs. Arī pēc ministra uzstāšanās par šo Budžeta komisijā noraidīto ieceri nenobalsoja neviens deputāts.

Tikmēr opozīcija jau pieļauj iespēju lūgt Valsts prezidentam atsevišķus budžeta paketes likumus neizsludināt. Iepriekš izskanējuši arī draudi dažas normas, piemēram, lielāku akcīzi autogāzei, pārsūdzēt Satversmes tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti