Dienas ziņas

ASV izveido jaunu stratēģisko aliansi Klusajā okeānā

Dienas ziņas

Noraida veselības ministra demisijas pieprasījumu

Saeima lems par aizliegumu audzēt kažokzvērus

Saeimā skatīs priekšlikumu kažokzvēru audzēšanas aizliegšanai no 2026. gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeima ceturtdien, 16. septembrī, nodeva izskatīšanai komisijās vairāku Saeimas frakciju deputātu iesniegtos Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus, kas paredz no 2026. gada 1. janvāra Latvija aizliegt kažokzvēru audzēšanu ar mērķi iegūt kažokādas.

Grozījumu mērķis ir aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā kažokādu dēļ. Paredzēts, ka grozījumi stāsies spēkā 2026. gada 1. janvārī, un tie neaizliedz kažokādu ieguvi medību ceļā vai kažokādu tirdzniecību, teikts likumprojekta anotācijā.

"Lai arī runa ir par dzīvniekiem, es uzskatu, ka šis balsojums būtu tāda maza, bet nozīmīga cilvēcības uzvara," sacīja Saeimas deputāte Krista Baumane ("Attīstībai/Par!").

Likumprojekta pretinieki, grozījumu autoriem pārmeta neieinteresētību Latvijas tautsaimniecības attīstībā.

"Jūs neinteresē tās darbavietas, jums neinteresē eksports, jums patiesībā neinteresē tie cilvēki, kas strādā.

Viss šis likumprojekts ir meli, arogance un absolūta ignorance pret uzņēmējdarbību," vērtēja Saeimas ārpusfrakciju deputāte Ļubova Švecova.

Grozījumi ļaušot novērst kažokzvēru nāvi un ciešanas, ko lielākā daļa Latvijas sabiedrības uzskata par nepamatotām, norādīja grozījumu autori. Dzīvnieku aizsardzības likuma preamubulā noteikts, ka "nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt," kas esot pretrunā ar lapsu, ūdeļu un šinšillu audzēšanu un nonāvēšanu kažokādu dēļ.

Grozījumu autori norādīja, ka socioloģisko aptauju rezultāti parāda, – sabiedrības vairākums kažokādu ieguvi neuzskata par pamatotu iemeslu audzēt un nogalināt dzīvniekus. Atsaucoties uz sabiedrības nostāju, daudzās valstīs likumdevēji jau ir pieņēmuši atbilstošus lēmumus.

Saskaņā ar sabiedriskās domas izpētes centra SKDS 2021. gada jūnijā veikto socioloģisko aptauju 63% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta dzīvnieku audzēšanu un nonāvēšanu kažokādu ieguvei. Turklāt vairāk nekā 40 000 cilvēku parakstījuši tiešsaistes petīciju Saeimai par zvēraudzēšanas aizliegumu vietnē "www.kazoki.lv", un aizliegt zvēraudzēšanu Latvijā aicina arī vairāk nekā 50 Latvijas nevalstiskās organizācijas.

Minētie grozījumi negatīvi ietekmētu esošos zvēraudzētājus. 2021. gada jūnijā Latvijā bija reģistrētas astoņas zvēraudzētavas.

Kažokzvēru audzēšana ir aizliegta 16 Eiropas valstīs.  Pēc pārejas perioda tā būs aizliegta arī kaimiņos Igaunijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti