Saeima sāks diskutēt par ārvalstu studentiem noteiktajiem strādāšanas ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Parlaments ceturtdien, 7. martā, nodeva izskatīšanai komisijās piecu partijas "KPV LV" deputātu ierosinājumu dubultot atļauto darba stundu skaitu - no 20 līdz 40 stundām - Latvijā strādājošiem ārzemniekiem.

Par atbildīgo komisiju noteikta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija. Likuma spēkā esošā redakcija nosaka, ka studenti, kuriem ir termiņuzturēšanās atļauja vai vīza un viņi mācās Latvijā akreditētā izglītības iestādē, drīkst strādāt ne vairāk kā 20 stundas nedēļā. Likuma grozījumus sagatavoja pieci "KPV LV" deputāti – Didzis Šmits, Iveta Benhena-Bēkena, Linda Liepiņa, Ēriks Pucens un Jānis Vitenbergs.

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" iepriekš atklāja, ka daudzi ārvalstu jaunieši pamanās strādāt 40 un pat vairāk stundu nedēļā, bet darbadevēji ietaupa uz viņu rēķina, jo nemaksā viņiem oficiālās algas. Politiķi uzskata, ka pašreiz regulējumā nekas nav jāmaina un studentiem nevajadzētu ļaut strādāt ilgāk.

Piemēram 2017. gadā raidījums vēstīja, ka ēdināšanas uzņēmumā “Tokyo City” virtuvē ir pilns ar studentiem no Uzbekistānas, Bangladešas, Indijas un citām valstīm. Stundas, ko viņi nedrīkst strādāt, apmaksā neoficiāli.

Valsts darba inspekcija viesstrādniekus nekontrolē, jo viņi īsti nezina, kurš ir kurš un cik kurš ilgi drīkst strādāt, datu bāzes par šiem iebraucējiem ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, bet viņi savukārt nepārbauda nodarbinātos.

Arī Liepiņa, kas tobrīd vēl nebija partijā "KPV LV" un vadīja ēstuvi "Wok to Walk", raidījumam atzina, ka nodarbina uzbeku studentus. 

Pret šāda likumprojekta apspriešanu Saeimā iebilst Nacionālā apvienība. Tās līderis Raivis Dzintars ir pārliecināts, ka piedāvātie grozījumi veicinās fiktīvu studentu ierašanos Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti