Saeima pirmajā lasījumā atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimas deputāti ceturtdien, 25. oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja ieceri par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu.

Likumprojektu pirmajā lasījumā atbalstīja 53, bet atturējās - 23 deputāti. Par priekšlikumu noteikšanas termiņu otrajam lasījumam noteikts šā gada 5. novembris.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) grozījumi Iepakojuma likumā un Dabas aizsardzības likumā paredz esošajai dalītās atkritumu apsaimniekošanas sistēmai papildus ieviest arī obligātu depozīta sistēmu atkārtoti un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam.

Nacionālā apvienība likumprojektus iesniedza Saeimā kā deputātu iniciatīvu, norādot, ka pēc to iesniegšanas izskatīšanai valdībā 4. jūlijā tālāka virzība nebija notikusi.

Iepakojumu depozītu sistēmu Latvijā plānots piemērot ūdens, bezalkoholisko dzērienu, alus, kā arī dzērienu ar zemu alkohola saturu PET, stikla un metāla iepakojumam Latvijā. Iecerēts, ka nacionālā līmeņa operatoru veidos dzērienu ražotāju un tirgotāju asociācijas, organizējot iepakojuma atpakaļpieņemšanu un tā apsaimniekošanu, un operatoriem būs noslēgti līgumi ar dzērienu ražotājiem un tirgotājiem. Depozīta maksa būs 10 centi par vienu iepakojuma vienību.

Parlamenta sēdes laikā likumprojektu kritizēja vairāki deputāti, norādot, ka iniciatīva ir "OIK 2". "Saskaņas" deputāts Ivars Zariņš uzsvēra, ka priekšlikums ir priekšvēlēšanu populisms, kurš situāciju ar atkritumiem Latvijā nerisinās, jo nav sistēmisks.

KONTEKSTS:

Nacionālās apvienības deputāti jau iepriekš pauda, ka vēlas atgriezties pie jautājuma par dzērienu taras depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā.  

Iepakojuma depozīta sistēma paredz iespēju iedzīvotājiem atgūt samaksāto depozīta maksu par iepakojumu, nododot izmantoto dzēriena iepakojumu taras pieņemšanas automātā vai punktā.

Iepriekš pret likumprojekta virzību iebilda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī Zemkopības ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti