Saeima noraida opozīcijas virzīto likumu par digitālā nodokļa ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas vairākums ceturtdien, 30. janvārī, neatbalstīja vairāku opozīcijas deputātu virzītā likumprojekta "Digitālo pakalpojumu nodokļa likums" nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un tā iekļaušanu Saeimas darba kārtībā.

Par to balsoja 31 deputāts, bet pret bija 47 parlamentārieši.

Likumprojektu bija iesnieguši deputāti Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa"), Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība), Boriss Cilevičs ("Saskaņa"), Viktors Valainis ("Zaļo un Zemnieku savienība), Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība), Jūlija Stepaņenko.

Likumprojektā teikts, ka likuma mērķis ir ieviest digitālo pakalpojumu nodokli, lai nodrošinātu finansējumu Latvijas plašsaziņas līdzekļu digitālai pārstrukturēšanai un pozīcijas nostiprināšanai tirgū.

Ar šo nodokli paredzēts aplikt ieņēmumus, kas gūti tostarp no reklāmas digitālajā vidē. Nodokli maksātu digitālā pakalpojuma uzņēmums, kura kopējie digitālo pakalpojumu pārdošanas ieņēmumi iepriekšējā finanšu gadā pārsniedz 750 miljonus eiro un kopējā ar nodokli apliekamā summa no digitālajiem pakalpojumiem Latvijā iepriekšējā finanšu gadā pārsniedz 500 000 eiro. 

Nodokļu likme būtu 3% no kopējiem bruto ieņēmumiem par digitālajiem pakalpojumiem Latvijā. Nodokļa maksātājam būtu jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Opozīcijā esošā Saeimas deputāte Reizniece-Ozola debatēs norādīja, ka pašlaik tiek diskutēts par digitālā nodokļa ieviešanu Eiropas Savienības (ES) līmenī. Tomēr nav skaidrības, kad šāds nodoklis ES varētu tikt ieviests. Līdz brīdim, kad tas notiek, Latvija varētu noteikt digitālo nodokli nacionālā mērogā, kā to izdarījusi virkne valstu. 

Likuma virzītāji vēlējās, lai normatīvais akts stātos spēkā nākamā gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti