Saeima noraida opozīcijas priekšlikumus par PVN samazināšanu pārtikas produktiem un pensiju palielināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimas deputāti ceturtdien nobalsoja pret vairāku opozīcijas priekšlikumu nodošanu skatīšanai komisijās. Starp tiem bija samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes noteikšana atsevišķiem pārtikas produktiem un minimālās vecuma pensijas palielināšana.

Likumprojektu par PVN samazināšanu pārtikas precēm Saeimā iesniedza deputāti Aldis Gobezems ("KPV LV"), Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)), Armands Krauze (ZZS), Jūlija Stepaņenko un Karina Sprūde ("KPV LV"). Ierosinājums paredzēja noteikt 5% PVN likmi noteiktiem piena produktiem, maizei un svaigai vai atdzesētai gaļai. Likumprojekts paredzēja šādas izmaiņas ieviest no 1. augusta.

Debatēs par likumprojektu Jaunās konservatīvās partijas deputāts Gatis Eglītis atzina, ka šie pasākumi, iespējams, ir "ļoti labi un vērtīgi", taču ir jāsagaida budžeta veidošanas process. Eglītis norādīja, ka likumprojekta ieviešana valstij izmaksātu 52 miljonus eiro. Pret likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās balsoja 42 Saeimas deputāti, bet par - 35 parlamentārieši.

Saeima ceturtdien arī lēma, vai nodot izskatīšanai komisijās arī ZZS rosinātos grozījumus likumā "Par valsts pensijām". Likumprojekta mērķis ir nodrošināt minimālās vecuma pensijas apmēra palielināšanu līdz 50% no valstī noteiktās minimālās algas. Likumprojektu Saeimā iesniedza ZZS deputāti Armands Krauze, Uldis Augulis, Anda Čakša, Jānis Vucāns un Raimonds Bergmanis.

ZZS iepriekš informēja, ka ar šādu likumprojektu materiālos apstākļus izdotos uzlabot vairāk nekā 54 tūkstošiem senioru.

Gan Eiropas Komisija, gan Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pērn nāca klajā ar vērtējumu par Latvijas pensiju sistēmu. Tika norādīts, ka nabadzības riskam pakļauto senioru īpatsvars Latvijā ir liels (vidēji 43,1%) un pieaug, aicinot meklēt jaunus, mērķtiecīgākus risinājumus, iepriekš akcentēja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Lai minētās izmaiņas likumā stātos spēkā no 2019. gada septembra, Labklājības ministrijai līdz šā gada 1. jūlijam tika plānots uzdot veikt aprēķinus par valstī noteiktā minimālās valsts vecuma pensijas pārrēķinu un iesniegt tos Ministru kabinetam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati liecina, ka pērn novembrī vecuma pensijas bija piešķirtas 453 256 personām. 54 139 senioriem pensijas apmērs bija mazāks par pusi no minimālās algas.

Par likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 35, bet atturējās 44 deputāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti