Saeima noraida ierosinājumu valdībai apturēt «Citadeles» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeima ceturtdien noraidīja opozīcija esošās apvienības „Saskaņas centrs” ierosinājumu uzdot valdībai apturēt valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu un iesniegt Saeimā ziņojumu par bankas pārdošanas procesu.

Opozīcijas deputāti velējās, lai valdība parlamentam atskaitītos par bankas akciju pārdošanas nosacījumiem, pārdošanas summu, akciju ieguvējiem un to, kādos termiņos paredzēts saņemt naudu par akciju pārdošanu.

Tāpat „Saskaņas centrs” vēlējās, lai valdība informētu Saeimu par to, vai un kad tiks atgūti līdzekļi, kas ieguldīti „Parex” bankā, kas vēlāk sadalīta, izveidojot „Citadeli” un „Revertu”.

Tikmēr pēc „Saskaņas” iniciatīvas portālā manabalss.lv savākti jau vairāk nekā 5000 paraksti par "Citadele" bankas pārdošanas apturēšanu. Lai priekšlikums nonāktu Saeimā, ir nepieciešami kopumā 10 000 parakstu.

Bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc Saeimas deputāta Andreja Elksniņa ("Saskaņa") iesnieguma ir uzsācis "Citadeles" pārdošanas darījuma pārbaudi.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība šomēnes akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti