Pusdiena

Lielbritānijas „Brexit” ministrs Deiviss devies pirmajā oficiālajā vizītē uz Strasbūru

Pusdiena

Maksātnespējas likuma grozījumiem iesniegti 133 priekšlikumi

Saeimā nolemj tomēr nepiešķirt valsts naudu grupas «Līvi» bilžu albumam

Saeimā nolemj tomēr nepiešķirt valsts naudu grupas «Līvi» bilžu albumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Grupas "Līvi" bilžu albumam 30 000 eiro no valsts budžeta naudas tomēr nepiešķirs. Tā otrdien, 22.novembrī, nosprieda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, mainot savu pirmdien, 21.novembrī, pieņemto lēmumu.

Komisija šobrīd ir pabeigusi skatīt visus priekšlikumus valsts budžetam pirms tā apstiprināšanas Saeimā. Koalīcijas partiju vadītāji vēl pēcpusdienā plāno tikties, lai izrunātu atlikušos neskaidros jautājumus budžeta likumprojektu sakarā. Nekādu būtisku domstarpību gan neesot, un, visdrīzāk, trešdien, 23.novembrī, budžets Saeimā tiks apstiprināts.

Grupa neko nezina

Deputātiem trešdien Saeimas ārkārtas sēdē būs jābalso gan par visiem 57 budžetu pavadošajiem likumprojektiem, gan par vairāk nekā 1300 priekšlikumiem, kuros ietverts atbalsts baznīcām, pašvaldību projektiem un sporta būvēm.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija priekšlikumus jau izskatījusi un atbalstījusi gandrīz 20 miljonu eiro novirzīšanu deputātu iecerēm no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tajā skaitā vairākiem projektiem, kas izsaukuši sabiedrības kritiku.

Piemēram, rokgrupas "Līvi" bilžu albuma izdošanai deputāti bija iecerējuši novirzīt 30 000 eiro valsts naudas, kaut gan pirms sešiem gadiem pajukušās grupas dalībnieki par to nezināja.

Otrdien Budžeta komisija gan savu lēmumu mainīja, un "Līvu" jubilejas albums, kā arī festivāls "Bildes", kura rīkotāji bija iecerējuši albumu izdot, valsts naudu nesaņems.

Divkārt vairāk nekā pērn

Tomēr 20 miljoni eiro deputātu priekšlikumiem ir vairāk nekā divas reizes lielāka summa nekā pērn. Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (Zaļo un zemnieku savienība), kurš atsakās šo naudu dēvēt par "deputātu kvotām", uzsver, ka komisijā priekšlikumi ir apspriesti un atbalstīti.

"Man ir jāpiekrīt, ka šīs piešķirtās summas ir pietiekami nozīmīgas. Tajā pašā laikā tās ir to summu ietvaros, ko Fiskālās disciplīnas likums mums kā deputātiem atļauj īstenot.

Ja mēs uzskatām, ka šie pieprasījumi starp lasījumiem ir pietiekami nozīmīgi (..), tad, vērtējot katru pieprasījumu atsevišķi, diskutējot praktiski par katru pieprasījumu, deputātu vairākums tiešām lēma par šādu tuvu 20 miljoniem eiro summas atbalstīšanu starp lasījumiem," teica Vucāns.

Lielajās pozīcijās koalīcijas partijas budžetu atbalsta, un otrdien atliek vēl noprecizēt nianses. Tā pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība).

"Vienotība" un NA neiebilst

Atzinīgi budžetu novērtēja arī "Vienotības" valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

"Kopumā budžetā ir panāktas daudz labas lietas, kā, piemēram, ar premjera atbalstu finansējums policistiem un iekšlietu sistēmai, lai varētu pabeigt reformu.

Tajā pašā laikā, protams, "Vienotība" vēlējās lielāku pieaugumu minimālajai algai – sasniegts ir tikai 10 eiro pielikums. Vienlaikus ir daudzas dažādas nianses, pie kurām joprojām strādā ministrijas, lai veiktu precizējumus, piemēram, sadaļā par iespēju strādāt pusslodzes, piemēram, māmiņām, kas ir bērnu kopšanas atvaļinājumā," sacīja Smiltēns.

Lai gan ar iebildēm, tomēr budžetu atbalstīs arī Nacionālā apvienība. To otrdien no rīta intervijā Latvijas Radio apliecināja deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

"Kaut arī bija vēl strīdīgi jautājumi arī attiecībā uz maniem priekšlikumiem par sociālā nodrošinājuma pārdali no bezdarbniekiem uz māmiņām un aizbildņiem, un audžuvecākiem, bet kā ir, tā ir. Tā šobrīd atbalstīsim un turpināsim darbu pie daudziem uzlabojumiem," sacīja Parādnieks.

Tā kā priekšlikumu skaits pārsniedz tūkstoti, paredzams, ka budžeta pieņemšana Saeimā trešdien ieilgs līdz vēlam vakaram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti