Saeima lems par akcīzes samazināšanu sidriem un celšanu citiem alkoholiskajiem dzērieniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeima ceturtdien nodeva komisijām koalīcijas atbalstītos priekšlikumus no šī gada jūlija palielināt  akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, kas paredz mazāku likmi sidriem un  lielāku likmi citiem alkoholiskajiem dzērieniem. 

Alum akcīzi plānots palielināt no 3,1  eiro (par 100 litriem)  par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, uz 4,4 eiro. Pašlaik akcīze arī nevar būt mazāka par 5,69 eiro par 100 litriem alus, un šo slieksni plānots palielināt līdz 8,2.

Vīnam (par 100 litriem) nodokļa likmi plānots palielināt no 64,03 eiro līdz 78 eiro. Savukārt raudzētajiem dzērieniem (par 100 litriem) nodokli plānots diferencēt. Pašlaik akcīzes nodokļa likme ir 64,03  eiro. Grozījumi paredz, ka raudzētajiem dzērieniem ar absolūta spirta saturu no 6 tilpumprocentiem (neieskaitot) likme būs 78 eiro par 100 litriem, bet ar absolūta spirta saturu zem 6 tilpumprocentiem (ieskaitot) –  39 eiro.  Tas ļaus samazināt likmi sidriem.

Lai akcīzes nodokļa likme vieglajiem raudzētajiem dzērieniem (sidriem) būtu konkurētspējīga Baltijas valstu starpā, kā arī lai veicinātu vieglo raudzēto dzērienu (sidru) ražošanu no Latvijā audzētajiem augļiem un ogām, nepieciešams diferencēt akcīzes nodokļa likmi raudzētajiem dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz 6 tilpumprocentiem un virs 6 tilpumprocentiem. Tādējādi raudzēto dzērienu kategorijai ar absolūtā spirta saturu līdz 6 tilpumprocentiem tiktu piemērota samazināta akcīzes nodokļa likme, līdzīgi kā tas ir Lietuvā un Igaunijā.

Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem (par 100 litriem absolūtā spirta) akcīzi plāno celt no 1337,50 eiro līdz 1385 eiro.  

Aprēķināts, ka kopumā akcīzes nodokļa paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem šā gada valsts budžetā dotu papildu 3,34 miljonus eiro, 2016.gadā 9,392 miljonus eiro, bet 2017.gadā - 10,221 miljonu eiro.

Jau pērnā decembrī, strādājot pie 2015.gada valsts budžeta, Nacionālā apvienība aicināja paaugstināt nodokļa likmi alkoholam, taču toreiz attiecīgā ideja neguva koalīcijas partneru atbalstu.

Iniciatīvas autors deputāts Imants Parādnieks gan norāda, ka pašlaik grozījumos iestrādātais palielinājums neesot pietiekams. Viņš ir arī neizpratni, kāpēc atbilstoši izstrādātajiem grozījumiem, sidram akcīzes likme faktiski tiek samazināta par 45%: "Sidrs ir viens no tiem dzērieniem, kuru bieži patērē jaunieši, tādēļ nav skaidrs, kāpēc noteicošais apsvērums ir sidru ražotāju atbalsts nevis sabiedrības veselība."

Parādnieka ieskatā, plānotais alkohola akcīzes palielinājums nav proporcionāls prognozētajai inflācijai un pirktspējas pieaugumam. Turklāt akcīzes nodokļa palielināšanas plāni ir izstrādāti vien trīs gadu periodam, kas esot salīdzinoši maz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti