Saeimā krustugunīs atkal nonāk Elektroenerģijas tirgus atvēršana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt iepriekš plānoto elektrības tirgus atvēršanu mājsaimniecībām šī gada aprīlī.

Likumprojekts arī paredz, ka tiks atcelts „Latvenergo” un regulatora pienākums elektrības tarifus noteikt atbilstoši to ekonomiskajam pamatojumam, un tāpēc elektroenerģija līdz 31.decembrim tiks realizēta par pašreiz spēkā esošajiem regulētajiem elektroenerģijas tarifiem.

Mazināt sociālo spriedzi, kas saistīta ar elektrības kopējās cenas kāpumu, kā arī sagatavot piemērotus sociālā atbalsta mehānismus, lai pēc elektrības tirgus atvēršanas sniegtu atbalstu maznodrošinātajiem - ar šādu pamatojumu valdošā koalīcija nolēmusi veikt grozījumus Elektroenerģijas likumā un atlikt tirgus atvēršanu līdz nākamajam gadam.

Saeimas deputāti, komentējot ierosinājumu, nemaz neslēpj, ka tas ir politisks lēmums bez ekonomiska pamatojuma, jo, atliekot tirgus atvēršanu, situācija nemainīsies, un esošie subsidētie ātrāk vai vēlāk jebkurā gadījumā būs jāpalielina. Tomēr, pēc politiķu domām, ņemot vērā politiskos satricinājumus Ukrainā, arī Latvijai būtu jāizvairās no iedzīvotāju neapmierinātību.

Atbalstu lēmumam atlikt tirgus atvēršanu jau ir pauduši 68% Latvijas iedzīvotāju, tomēr tas ir izpelnījies ekonomistu un tirgus dalībnieku kritiku. Ekonomisti to raksturo kā politiķu nespēju risināt sociālās problēmas un to novelšanu un enerģētiķu pleciem, savukārt tirgus dalībnieki brīdina, ka lēmums pastiprina viedokli par Latviju kā par neprognozējamu investīciju vidi. Nerēķinoties ar tirgus dalībniekiem, Latvija tos riskē aizbiedēt un piedzīvot ierobežotu konkurenci nākotnē, izskan brīdinājumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti