Dienas ziņas

Aicina slimnīcās uzlabot saziņu ar pacientiem

Dienas ziņas

Latvijā turpinās neveiksmīga cīņa ar latvāņiem

Saeima virza lēmumu par atteikšanos no Krievijas dabasgāzes

Saeima konceptuāli atbalsta Latvijas atteikšanos no Krievijas gāzes ar 2023. gada sākumu (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saeimas vairākums sēdē ceturtdien pēc plašām debatēm otrajā lasījumā atbalstīja Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz Latvijā aizliegt Krievijas dabasgāzes piegādes ar 2023. gada 1. janvāri.

Tāpat deputāti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms tiek uzglabāts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, bet operatoram būs pienākums nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru atomelektrostacijas būvniecībai Latvijas teritorijā.

Precizējums

Precizējums - deputāti nevis atbalstīja, bet gan neatbalstīja priekšlikumus, kas paredz sašķidrinātās dabasgāzes termināla izbūvi Latvijā.

Deputāti neatbalstīja priekšlikumus, kas paredz sašķidrinātās dabasgāzes termināla izbūvi Latvijā. Par šiem priekšlikumiem tika debatēts, taču otrajā lasījumā tie netika atbalstīti, norādīja Saeimas Preses dienestā. 

Likumprojektu atbalstīja 57 deputāti, bet pret bija viena parlamentāriete – Jūlija Stepaņenko. Daļa deputātu par likuma grozījumiem nebalsoja, liecina balsojuma rezultāti.

Saeimas deputāts Reinis Znotiņš ("Konservatīvie") debatēs Saeimā sacīja, ka 75% elektroenerģijas paši saražojam, bet aptuveni 90% no Latvijai nepieciešamās dabasgāzes līdz šim iepirkta no Krievijas, ik gadu par to maksājot ap 400 miljonus eiro. Par šādu naudu varot nopirkt 100 modernākos tankus.

"Laiks pamosties no garā ziemas miega lāča ķetnās, laiks pamosties un beigt enerģētisko atkarību no Krievijas.

Atteikties no Krievijas gāzes, nesponsorēt Krievijas agresiju, Krievijas valsti un būt enerģētiski neatkarīgi," sacīja Znotiņš, norādot, ka Latvijā beidzot ir laiks attīstīt savu sašķidrinātās dabasgāzes termināli.

Tikmēr opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāts Viktors Valainis norādīja: ja Latvija ies šo sankciju ceļu, atsakoties no Krievijas dabasgāzes, tad jādara maksimāli daudz, lai šāds aizliegums tiktu ieviests visā Eiropas Savienībā.

"Ja mēs nepanāksim to, ka šī te Krievijas gāze tiek aizliegta visā Eiropā, tad mēs būsim lielākie zaudētāji no tā. Mēs būsim tie, kas no tā visvairāk cietīs," brīdināja Valainis.

Atsevišķi parlamentārieši uzsvēra, ka mums pirmajiem jāpasaka, ka dabasgāzi no Krievijas vairs nepirksim, nevis jāgaida, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņos, ka nepārdos.

"Tas ir tāds simbolisks lēmums vai nu mēs paspēsim šo lēmumu pieņemt, pirms mūs Krievija atslēgs no gāzes, vai reversā – pēc.

Jo, ja mēs neesam gatavi pirkt gāzi turpmāk un maksāt rubļos, tad, kā saka, viss ir skaidrs, kas notiks," norādīja Saeimas deputāts Didzis Šmits.

No tribīnes izskanēja aicinājumi vairāk domāt par vietējo resursu, piemēram kūdras izmantošanu. Latvijā kurināmā kūdra pietiktu ilgam laikam. ZZS deputāts Valainis norādīja, ka valdībai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai vairāk būtu jādomā par alternatīvu resursu izmantošanu enerģētikā.

KONTEKSTS:

Valdību veidojošās partijas iepriekš vienojās, ka Latvija varētu atteikties no Krievijas gāzes līdz ar nākamā gada sākumu. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, Ekonomikas ministrijai uzdeva risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā tiks izveidots savs terminālis.

Igaunijas valdība aprīļa sākumā panākusi principiālu vienošanos par to, ka valsts līdz gada beigām atteiksies no Krievijas dabasgāzes importa. Lietuva šomēnes paziņoja, ka tā pilnībā atteikusies no Krievijas gāzes, un viss Lietuvas pieprasījums tiek apmierināts caur Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli. Tikmēr Krievijas gāzes kompānija "Gazprom" trešdien, 27. aprīlī, pārtraukusi piegādāt gāzi Polijai pa Jamalas-Eiropas gāzesvadu un Bulgārijai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti