Saeima konceptuāli atbalsta īpašas prasības un licences taksometriem lidostās un ostās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeima ceturtdien, 11. aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas paredz noteikt ierobežojumu sniegt taksometru pakalpojumus starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos – autoostās, dzelzceļa stacijās, lidostās, ostās.

Lidostā, autoostās, dzelzceļa stacijās un ostās taksometru pakalpojumu sniegšanai ierobežotu piekļuvi noteiks valdība. Tur varēs strādāt pārvadātājs, kas nodrošinās braucieniem norēķinus par fiksētu maksu ar priekšapmaksas kuponu, darījumu reģistrējot taksometra skaitītājā.

Lai mazinātu iespēju, ka taksometru vadītāji uzskaitē samazina to faktiski gūtos ienākumus, likumprojekts paredz, ka taksometru piemērotie palielinājumi vai atlaides nevarēs pārsniegt 50% no paziņotā tarifa, aizliedzot arī manuālu darbību veikšanu taksometra skaitītājā jau pēc brauciena.

Savukārt attiecībā uz pasažieru tiesībām likumprojekts paredz – gadījumā, ja autopārvadātājs pārkāps likumā noteiktās prasības, kā arī taksometra skaitītājs nebūs ieslēgts, pasažierim būs tiesības pārtraukt pakalpojuma līgumu un atteikties maksāt par pakalpojumu.

Vienlaikus likumprojektā noteiktas arī papildu prasības attiecībā uz tīmekļvietnēm un mobilo vietņu pakalpojumiem. Plānots, ka pakalpojuma reģistrāciju veiks Autotransporta direkcija. Ja tiks konstatēts, ka pakalpojuma sniedzējs nav reģistrēts vai tas neievēro normatīvo aktu prasības, tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes darbību varēs apturēt. Vienlaikus līdz ar grozījumiem par pakalpojumu veikšanu gan pakalpojuma sniedzējam, gan pārvadātājam noteikta solidāra atbildība.

Likumprojektā noteiktas arī prasības taksometra numura zīmju reģistrācijai. Pārvadātājs taksometra numura zīmi varēs saņemt, kā arī mainīt uz vispārējās nozīmes reģistrācijas numura zīmēm, pamatojoties uz republikas pilsētas vai plānošanas reģiona izdarītas atzīmes Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Ar likumprojektu precizē arī licences un licences kartītes saņemšanas nosacījumus un anulēšanas kārtību, papildu prasības taksometra aprīkojumam un citus jautājumus.

KONTEKSTS:

2017. gada septembra sākumā spēkā stājās spriedums, kurš lidostas "Rīga" taksometru joslu pie ielidošanas termināļiem lika atvērt jebkuram šī pakalpojuma sniedzējam. Vairākus mēnešus pēc tam lidosta "Rīga" atzina, ka nav apmierināta ar jauno kārtību, norādot gan uz iespējamiem drošības riskiem, gan kvalitātes kritumu. 

Savukārt no 1. jūnija pašvaldības vairs nevar noteikt maksimālos taksometru tarifu griestus un katrs uzņēmums cenas var noteikt brīvi pēc pašu ieskatiem. Ar jauno kārtību neapmierināti pasažieri - gan ārvalstnieki, kuriem pieprasa nesamērīgu maksu par braucienu, gan vietējie, kuri piefiksējuši taksometru šoferu negodprātīgu rīcību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti