Dienas ziņas

EBU vadītāju šokē LTV novecojušās tehnoloģijas

Dienas ziņas

A. Zeihmanis un E. Strods atbrīvoti

Kadastrālās vērtības iesaldēs vēl uz gadu

Saeima grasās kadastrālās vērtības iesaldēt uz vēl vienu gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeima ceturtdien, 3. oktobrī, par steidzamiem atzina un vēlāk pirmajā lasījumā atbalstīja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz iesaldēt kadastrālās vērtības uz vēl vienu gadu, tas ir, līdz 2021. gada sākumam. Politiķiem līdz tam jātiek skaidrībā, kā varētu mainīties arī pats nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN).

Jau vairākus gadus Valsts zemes dienests (VZD) izstrādā jaunu kadastrālās vērtēšanas metodiku. Tādēļ kopš 2017. gada ir iesaldētas īpašumu kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas, piemēram, aprēķinot NĪN un piespiedu nomas maksu.                 

VZD ģenerāldirektore Solvita Zvidriņa iepriekš skaidroja, ka dienestam vēl ir nepieciešams laiks, lai sagatavotu jauno sistēmu un strādātu pie datu kvalitātes. Jauno kadastrālās vērtēšanas metodiku plānots apstiprināt šogad, bet jauno kadastrālo vērtību spēkā stāšanos VZD piedāvāja atlikt līdz 2021. gada sākumam.

Līdz ar to nākamgad kadastrālo vērtību aprēķinam plānots piemērot līdzšinējo kadastrālo vērtību bāzi, kas noteikta 2014. gadā. Savukārt no 2021. gada 1. janvāra ieviešamā kadastrālo vērtību bāze tiks izstrādāta atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū un izmantota tirgus darījumu informācija par diviem gadiem – no 2017. līdz  2019. gadam.

"Jaunas metodikas ieviešana ir būtiska, lai katram nekustamajam īpašumam varētu noteikt kadastrālo vērtību, kas ir objektīva un tirgum atbilstoša, tādējādi mainot arī nekustamā īpašuma nodokļa slogu.

Vienlaikus, lai kliedētu vēl esošās neskaidrības sistēmas ieviešanā, kā arī pašvaldības varētu laicīgi aprēķināt piemērojamās nekustamā īpašuma nodokļa likmes, sistēmas ieviešanas termiņš ir jāpagarina par gadu," iepriekš paudis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").   

Saeimas Preses dienestā informē, ka likuma grozījumi paredz – Ministru kabinetam attiecīgie normatīvie akti kadastrālo vērtību bāzes ieviešanai ir jāpieņem līdz šī gada 1. novembrim.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) uzsver, ka  jauno kadastrālās vērtēšanas metodiku drīkst ieviest tikai tad, ja valdību veidojošās partijas vienosies par NĪN sistēmas reformu –  valstij ir jābūt pieejamai objektīvai informācijai par kadastrālo vērtību, bet tas nedrīkst nesamērīgi paaugstināt nodokļa slogu ikviena iedzīvotāja primārajam mājoklim.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tieslietu ministrs nevirzīs šo metodiku apstiprināšanai Ministru kabinetā, kamēr netiks rasts risinājums, kā ne tikai nepalielināt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus, īpaši par primāro mājokli Latvijas iedzīvotājiem, bet drīzāk, kamēr netiks atrasts veids, kā samazināt tos. Visticamāk, ar mērķi varbūt atbrīvot primāro mājokli no nekustamā īpašuma nodokļa. Saprātīga izmēra primāro mājokli," sacīja Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (JKP).

Opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) debatēs Saeimas plenārsēdē pārmeta, ka konservatīvie pārņēmuši zaļzemnieku jau iepriekš rosināto priekšlikumu.

"Sakārtojiet pamatlietas – kadastrālās vērtēšanas pamatlietas. Tas nav Saeimas jautājums, tas ir ministrijas iekšienē kārtojams jautājums. Ja tā nav prioritāte, tad, piedodiet, viss tas, ko iepriekšējais runātājs runāja, ir vienkārši tukša muldēšana, kura beigsies ar to, ka mēs pēc gada atkal sēdēsim pie šāda paša likuma un pagarināsim vēl par vienu gadu," sacīja Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Saeima likuma grozījumu izskatīšanu ceturtdien konceptuāli atbalstīja un noteica par steidzamu. Plānots, ka jaunās kadastrālo vērtību bāzes būs zināmas nākamā gada vidū, bet tās tiks piemērotas no 2021. gada.

KONTEKSTS:

Saeima 2017. gada maijā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts NĪN maksājumu pieaugums tuvākajos gados. Iepriekšējā likuma redakcija paredzēja no 2018. gada mainīt kadastrālo vērtību aprēķina kārtību, nosakot, ka kadastrālā vērtība vidēji ir 85% apmērā no īpašuma tirgus vērtības. Tas paaugstinātu NĪN apmēru.

Līdzīgs lēmums par kadastrālo vērtību iesaldēšanu pieņemts arī 2016. gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti