Panorāma

Balvu novadā virpuļviesulis iznīcina saimniecību

Panorāma

I. Rimšēviča krimināllietu nodod tiesai

Par FKTK vadītāju uz laiku ieceļ K. Černaju-Mežmali

Saeima FKTK pagaidu vadītājas amatā ieceļ Černaju-Mežmali

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas deputāti pirmdien, 8. jūlijā, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pagaidu vadītājas amatā lēma iecelt FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāju Kristīni Černaju-Mežmali.

Viņas uzdevums būs nodrošināt komisijas darbu līdz jaunas vadības iecelšanai oktobrī.

No ieņemamā amata deputāti atbrīvoja līdzšinējo FKTK priekšsēdētāju Pēteru Putniņu un FKTK priekšsēdētāja vietnieci Guntu Razāni.

Opozīcijas deputāts, no "KPV LV" ievēlētais Didzis Šmits debatēs uzsvēra, ka iepriekšējo FKTK vadītāju atlūgumi tikuši nopirkti par naudu, tādējādi ir jautājums par signālu, kas tiek nodots viņu pēctecim un vai Saeima ir gatava iedibināt šādu kārtību.

Par minēto amatpersonu atbrīvošanu no amatiem un jaunas FKTK vadības iecelšanu pirmdienas rītā lēma Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, piekrītot no amatiem atbrīvot atlūgumus iesniegušos FKTK vadības locekļus, kā arī viņu vietā uz laiku iecelt jaunu FKTK vadītāju.

Putniņš un viņa vietniece Razāne ceturtdien iesniedza atlūgumus. Putniņam un Razānei, atstājot amatu, pienāksies Saeimas nesen likumā noteiktā kompensācija 80% apmērā no gada mēnešalgas.

Abu vadošo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas amatpersonu atlūgumi sekoja izmaiņām likumā, kas paredz līdz ar 1. oktobri mainīt komisijas struktūru un iecelt jaunu padomi.  

Politikas aizkulisēs jau ilgstoši izskan, ka līdzšinējais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņs zaudējis Latvijas sabiedroto – Amerikas Savienoto Valstu uzticību, tomēr valdības pārstāvji vairījušies Putniņu atklāti kritizēt.

Skaidrot deputātiem atlūguma iemeslus ieradās tikai Putniņa vietniece Gunta Razāne.

“Es uzskatu, ka šīs reformas finanšu sektorā bija vajadzīgas jau daudz agrāk. Ja tiešām mūsu abu divu aiziešana šīs reformas veicinās, tad, es domāju, ka mans solis ir ļoti pamatots,” sacīja Razāne.

Putniņš no 2012. gada 20. decembra bija FKTK priekšsēdētāja vietnieks, bet 2016. gada 11. februārī Saeima viņu iecēla FKTK priekšsēdētāja amatā. Razāni FKTK priekšsēdētāja vietnieces amatā saeima apstiprināja 2016. gada 27. oktobrī.

FKTK padomē darbu turpina Gvido Romeiko, Ludmila Vojevoda un Nora Dambure.

Drīzumā uz FKTK padomes locekļu amatiem tiks sludināts konkurss. Taču pagaidām par komisijas vadītāju iecelta Kristīne Černaja-Mežmale. Viņu amatam uzrunājis finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

“Tas galvenais uzdevums, kas ir uzstādīts, ir nodrošināt nepārtrauktu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbu. Tas būs praktiski galvenais, ar ko man būs jānodarbojas. Tad tālākie uzdevumi un mērķi tiks izrunāti starp mums pašiem komisijas ietvaros,” norādīja Černaja-Mežmale.

Izskatot Černajas-Mežmales kandidatūru Saeimas Budžeta komisijas sēdē, opozīcijas deputāti šaubījās, vai viņai ir pietiekama pieredze, lai spētu vadīt tik nozīmīgu institūciju. FKTK Černaja-Mežmale strādā kopš 2017. gada, taču pirms tam septiņus gadus bijusi auditore “Swedbank”.  

Černaja-Mežmale gan deputātiem norādīja, ka viņai ir Finanšu un kapitāla komisijas esošās padomes atbalsts un arī darbinieku atbalsts, “līdz ar to, es domāju, ka es spēšu pildīt šos pienākumus, un tomēr tas ir galvenais uzdevums, lai šī organizācija turpina darboties un mēs kā valsts spējam sagatavoties “Moneyval” rekomendāciju izpildei”.

Černaja-Mežmale Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājas pienākumus sāks pildīt līdz ar 15. jūliju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti