Saeimā diskutēs par dalītā īpašuma izbeigšanas problēmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pirmdien rīkos diskusiju par dalītā īpašuma izbeigšanas problemātiku. Mūsu valstī jau vairāk nekā 25 gadus pastāv piespiedu dalītā īpašuma problēma, kad daudzos gadījumos zeme zem ēkām pieder citiem īpašniekiem.

Likumdevējs to ir centies risināt, tomēr līdz rezultātam nav tikts – arvien īpašumi ir dalīti, kā dēļ veidojas strīdi par augstām nomas maksām. Pašlaik Saeima domā, kā problēmas labāk atrisināt – vai zemi atsavināt piespiedu kārtā un vai tā būtu jāizpērk valstij.

Latvijā piespiedu dalītajā īpašumā ir 3677 daudzdzīvokļu mājas, ko veido gandrīz 111 tūkstoši dzīvokļu. Savukārt zeme zem šīm mājām pieder divreiz lielākam īpašnieku skaitam. Turklāt Satversmes tiesa atzinusi, ka nedrīkst piespiedu kārtā samazināt zemes īpašniekam maksājamo nomu.

Saeimā diskutēs par dalītā īpašuma izbeigšanas problemātiku
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Ar rosinājumu diskutēt par dalītā īpašuma izbeigšanas problemātiku pie Saeimas Prezidija vērsās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas ilggadējais vadītājs Sergejs Dolgopolovs no “Saskaņas”. Politiķis atzīst, ka līdz šim likumos veiktie grozījumi piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību noregulēšanai neko pēc būtības nerisina – neveicina zemes un ēkas vienotības principa īstenošanu. Ir nepieciešams risinājums, kas ļautu izbeigt dalīto īpašumu, izveidojot vienotu nekustamo īpašumu.

Tādēļ diskusijā apspriedīs likumprojektu, kas paredz iespēju dzīvokļu īpašniekiem atpirkt zemi no īpašniekiem, kā arī runās par piedāvāto zemes izpirkšanas procesu, tostarp iniciatīvu, ka zemi atpērk valsts vai pašvaldība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti