Saeima atbalsta lauksaimniecības zemes pārdošanas ierobežojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien Saeima otrajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus likumā par lauksaimniecības zemes privatizāciju, kuru mērķis ir aizsargāt vietējo zemes tirgu no spekulatīviem darījumiem un veicināt zemes īpašumu nonākšanu vietējo īpašnieku rokās. Lai gan par vairākiem priekšlikumiem likumā ir izraisījušās asas debates, Saeima cer, ka likumu izdosies pieņemt galīgajā lasījumā vēl šīs sesijas laikā.

Viena fiziska un juridiska persona varēs iegādāties līdz 2000 hektāru zemes. Lai zemi iegādātos, pircējam vēl būs jāatbilst vairākām prasībām, bez tam atsevišķām zemes pircēju kategorijām būs priekšrocības - to paredz otrajā lasījumā apstiprinātie grozījumi likumā par lauksaimniecības zemes privatizāciju. Likumu ir nepieciešams apstiprināt, jo no 1.maija spēku ir zaudējuši līdzšinējie zemes iegādes ierobežojumi.

Tomēr deputāts Eduards Smiltēns norāda, ka likuma mērķis nav tikai noteikt ierobežojumus - saskaņā ar grozījumiem zemes pieejamību lauksaimniekiem veicinās valsts kontrolētais Zemes fonds, kurš uzpirks, pārdos un iznomās zemi lauksaimnieciskās ražošanas nolūkiem.

Asākās diskusijas izraisīja vairāki Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumi, ar kuriem politiskais spēks vēlējās noteikt vēl vairāk ierobežojumus ārvalstu pilsoņu iespējām iegādāties lauksaimniecības zemi. Jānis Dombrava (NA) uzskata, ka likumā ierosinātie ierobežojumi ir nepietiekami.  

Līdz 30.aprīlilim ārzemniekiem bija noteikti ierobežojumi - zemi tie varēja iegādāties tikai ar nolūku veikt uzņēmējdarbību Latvijā kā pašnodarbinātie zemnieki un vismaz trīs gadus nepārtraukti dzīvoja Latvijā, kā arī gadījumos, ja tie vismaz trīs gadus pēc kārtas aktīvi nodarbojušies ar lauksaimniecību. Tomēr šo ierobežojumu atcelšanu paredzēja Latvijas iestāšanās līgums Eiropas Savienībā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti