Panorāma

Uz VDK izpētes komisijas pamatiem grib veidot jaunu iestādi

Panorāma

Pastiprināti pārbauda medus kvalitāti

Saeima atbalsta OIK atcelšanu jau pavasarī

Saeima aicina strādāt pie OIK atcelšanas jau pavasarī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeima ceturtdien, 10.janvārī, vienbalsīgi atbalstīja vairāku deputātu pieprasījumu par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu un nolēma aicināt Ekonomikas ministriju (EM) steidzami izstrādāt normatīvos aktus, lai valsts atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem atceltu jau no šā gada 31.marta. Par šo jomu atbildīgā EM iepriekš rosināja no OIK atteikties pēc trim gadiem – no 2022.gada.

Brīdī, kad vēl nav izveidota stabila valdības koalīcija, Saeima ceturtdien skatīja vairākus pieprasījumus aizejošās valdības ministriem, un saistībā ar OIK pat rosināja izteikt neuzticību aizejošās valdības ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam ("Vienotība"). "Saskaņas" rosinātais priekšlikums tika noraidīts, par balsojot vēl topošajam koalīcijas partnerim "KPV LV". Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kam nākamajā valdībā paredzēts opozicionāru liktenis, rosināja Saeimu pieņemt aicinājumu jau šopavasar atcelt OIK.

Aicinājums pieņemts ar mērķi samazināt elektroenerģijas izmaksas Latvijas iedzīvotājiem, ņemot vērā 13.Saeimā iekļuvušo jauno politisko spēku – Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" – vēlētājiem dotos solījumus. "Mūsu skatījumā, šie solījumi ir jāpilda. Tāpēc ir nepieciešams skaidri paust Saeimas pozīciju par OIK atcelšanu," teikts deputātu pieprasījumā.

"Saeima aicina Ekonomikas ministriju ievērot tiesiskuma principus un, izstrādājot obligātā iepirkuma atcelšanas risinājumus, nepieļaut šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, to pārveidi par cita veida maksājumiem, kā arī mainīt šo maksājumu nosaukumu. Saeima aicina Ekonomikas ministriju izbeigt Latvijas iedzīvotājiem netaisnīgu, uz atsevišķām personām vērstu atbalsta režīmu," teikts deputātu aicinājumā.

Parlamentāro kontroli pār šī jautājuma turpmāko virzību nodrošinās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Saeimas deputāts, aizejošās valdības vadītājs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) debatēs parlamenta sēdē norādīja, ka šis Saeimas lēmums būtībā nozīmē paātrināt OIK atcelšanu Latvijā, bet jebkurā gadījumā gala lēmumu par to pieņems jaunā valdība.

Saeimas aicinājums EM pieņemts, par to balsojot 86 deputātiem un nevienam nebalsojot "pret" vai "atturoties". Balsojumā nepiedalījās Sergejs Dolgopolovs ("Saskaņa"), Andrejs Klementjevs ("Saskaņa") un Didzis Šmits ("KPV LV"), kurš pretendē uz ekonomikas ministra amatu.

Aicinājumu iesniedza "KPV LV" deputāti Linda Liepiņa, Aldis Gobzems un Šmits, "Saskaņas" deputāts Ivars Zariņš, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti – Armands Krauze, Gundars Daudze, Jānis Vucāns, Janīna Jalinska. Tāpat to parakstīja vairāki ZZS deputāti, kuri arvien ir ministri – Anda Čakša, Uldis Augulis, Jānis Dūklavs, Raimonds Bergmanis, Dana Reizniece-Ozola, kā arī valdības vadītājs Kučinskis.

ZZS Saeimas deputāts Armands Krauze
00:00 / 00:53
Lejuplādēt
ZZS deputāts Krauze uzskata, ka Saeimas lēmums paskubinās darbu pie šī jautājuma risināšanas.

 

"Ko nozīmē Saeimas lēmums? Pagājušajā gadā Saeima ar lēmumu uzdeva Ministru prezidentam sagatavot ziņojumu par OIK. Kāds ir rezultāts? Iekustējās [šī lieta], tiešām iekustējās. Ziņojumā parādījās konkrēti atbildīgie ar vārdiem, uzvārdiem. Un šī lieta iet uzpriekšu, bet kur tā ir apstājusies? Tā ir apstājusies kaut kur pie ministrijas ierēdņiem acīmredzot, jo nekas izdarīts nav. Tāpēc mums ir jāuzdod uzdevums, ar Saeimas lēmumu, ka OIK ir jāatceļ un ka OIK ir jāatceļ jau līdz šā gada 31.martam, un jāatceļ patiesi," teica Krauze.

JKP līderis, Saeimas deputāts Jānis Bordāns debatēs parlamentā norādīja, ka izskatās, ka ZZS jau strādā kā opozīcijas partija.

Tikmēr valdības vadītājs Kučinskis aicināja valdības veidošanā iesaistītos politiskos spēkus izveidot valdību un "pārvērst šo tukšo runāšanu par konkrētiem darbiem". "Es jūtos Brīvības bulvārī kā lidostā iestrēdzis," noteica aizejošās valdības vadītājs.

KONTEKSTS:

EM nesen rosināja OIK atcelt no 2022. gada, to nomainot pret atbalstu, kas būtu balstīts tirgus principos – "zaļās enerģijas" ražotājiem piemaksājot. Gala lēmums par OIK atcelšanu gan atstāts jaunās valdības pārziņā. Jauno valdību varētu veidot pieci politiskie spēki – apvienība "Jaunā Vienotība", JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība, atstājot partiju "Saskaņa" un līdzšinējo varas partiju ZZS opozīcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti