«Sadales tīkls»: Sadales tarifu projektā samazinājums varētu būt par pārdesmit procentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pārskatot elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" iesniegto tarifu projektu, iepriekš paredzētais 75% pieaugums varētu tikt samazināts par pārdesmit procentiem, intervijā teica "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Pašlaik "Sadales tīkls" ar pārvades sistēmas operatoru AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) vērtē, kā kopīgi var panākt labāku tarifa ietekmi. 

Kā skaidroja Jansons, ir jautājumi, ko var risināt uzņēmumu valžu līmenī, – piemēram, par elektroenerģijas cenu prognozēm, par tarifu periodu ilgumu, bet ir jautājumi, ko var risināt akcionāru, Ekonomikas ministrijas vai Finanšu ministrijas līmenī. Kā piemēru viņš minēja cenu griestu kompensēšanu vai citu valsts kompensācijas mehānismu izstrādi, lai gala tarifs būtu zemāks.

Abiem uzņēmumiem jaunie tarifu projekti Ministru prezidentam jāiesniedz 20. decembrī. 

Jautāts, par cik mazāks varētu būt pārstrādātais tarifu projekts, Jansons atbildēja, ka "par konkrētiem cipariem sarunas vēl turpinās, bet skaidrs ir, ka mēs runājam par pārdesmit procentiem".

Uz jautājumu, vai rezultātā pieaugums varētu būt ap 50%, "Sadales tīkla" vadītājs atbildēja, ka pašlaik negribētu spekulēt, piebilstot, ka "ir visādi varianti".

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt "Sadales tīkla" jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Ja "Sadales tīkla" iesniegtais tarifu projekts stāsies spēkā, tad Latvijā mājsaimniecībām elektrības pieslēgumi varētu izmaksāt visdārgāk Baltijā, liecina "De facto" aprēķini.

 

Saules paneļu īpašnieki ir nemierā ar plānoto tarifu palielinājumu, kas krietni palielināšot izmaksas. Savukārt komercparki uzskata, ka šāds solis dažu gadu laikā pilnībā apstādinās ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē.

Premjers licis vērtēt iespējas koriģēt elektrības un pārvades tarifu celšanas projektus. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādījusi, ka "Sadales tīkla" plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina. Finanšu ministrija uzdevusi arī "Augstsprieguma tīklam" pārvērtēt savus elektrības pārvades tarifa projektus, kas paredz sadārdzinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti