«Sadales tīkls»: Latvijā ir saules paneļu bums mājsaimniecībās; reidus neplānojam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šobrīd Latvijā ir vērojams saules paneļu uzstādīšanas bums, to intervijā Latvijas Radio atzina  valsts AS "Sadales tīkls" (ST) valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, norādot, ka šā gada laikā elektrības mājražotāju skaits būs pieaudzis piecas reizes.

Intervija ar valsts AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāju Sandi Jansonu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pēc viņa teiktā, janvārī ST tīklam bija pieslēgtas nedaudz vairāk kā 2000 mājsaimniecības ar saules paneļiem, bet tagad to skaits ir pietuvojies 6000.

Līdz gada beigām to Latvijas mājsaimniecību skaits, kas pašas ražo sev elektrību, izmantojot saules paneļus, varētu sasniegt 10 000.

Tas nozīmē,  ka gada laikā to mājsaimniecību skaits, kas būs uzstādījušas saules paneļus elektrības ieguvei, būs pieaudzis piecas reizes.

Jansons norādīja arī, ka publiskajā telpā izskanējusi neprecīza informācija par pārbaudēm mājsaimniecībās, kur ir uzstādīti saules paneļi.

Proti, nekādus reidus pie mājražotājiem "Sadales tīkls" neplāno. Uzņēmums gan skatīsies līdzi, lai visi dalībnieki, kas ir pieslēgušies tīklam, ievērotu noteikumus.

"To mēs ļoti burvīgi darām ar savām viedajām sistēmām. Mēs ļoti labi redzam, cik katrs patērē [elektrību], cik katrs nodod tīklā un kā mēs uzvedamies. Tā kā: nē, reidus mēs neplānojam. (..) Problēmu nav. Tie varbūt ir atsevišķi margināli, daži gadījumi, kurus mēs izķeram. Tad aizrakstām vēstuli un brīdinām, lai pārbauda iestatījumus," piebilda Jansons. 

Viņš uzsvēra: ja mājsaimniecībā uzstādīti pārāk jaudīgi saules paneļi, palielinās spriegums un tādējādi var nodedzināt paša vai kaimiņa elektroiekārtas.

KONTEKSTS:

Privātmāju īpašnieki kopš pavasara var pieteikties jaunai "Altum" atbalsta programmai. Energoefektivitātes uzlabošanai viens projekts varēs saņemt grantu līdz 6000 eiro, savukārt, elektroenerģijas ražošanai – saules paneļu vai nelielu vēja ģeneratoru uzstādīšanai – līdz 4000 eiro.

Lai saņemtu atbalstu, privātmājai ir jābūt nodotai ekspluatācijā, tajā nenotiek saimnieciskā darbība, Zemesgrāmatā atbalsta pieteicējam ir nostiprinātas īpašuma tiesības uz šo māju. Mājai jāatbilst viena vai divu dzīvokļu mājas klasei sistēmā "kadastrs.lv". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti