«Sadales tīkls»: Latvija apsteidz Igauniju mājsaimniecību pašražotās elektrības attīstībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvija apsteidz Igauniju elektrības mikroģenerācijas jeb pašražošanas mājsaimniecībās attīstības tempos, uzsvēra uzņēmumā "Sadales tīkls", piebilstot, ka kaimiņvalstī izkliedētās ģenerācijas bums sākās ātrāk.

Latvijā sadales tīklam 2022. gada pirmajā pusē (janvāris–jūnijs) tika pieslēgti ap 2800 jaunu mikroģeneratoru jeb vidēji ap 470 mēnesī, bet Igaunijā tie bija 1165 mikroģeneratori jeb ap 200 mēnesī. Kopējais sadales tīklam pieslēgto mikroģeneratoru skaits, noslēdzot pirmo pusgadu, Latvijā bijis ap 4800, Igaunijā – 5580.

Uz šo brīdi kopējais sistēmai pieslēgto mikroģeneratoru skaits Latvijā jau pārsniedzis 7200 mikroģeneratoru.

To kopējā elektroenerģijas ražošanas jauda ir apmēram 56 megavati (MW)). Tātad aptuveni pusotra mēneša laikā sistēmai pieslēgti vēl 2400 jauni mikroģeneratori.

Turklāt jūlijā "Sadales tīklā" saņemts rekordliels jaunu mikroģeneratora pieslēgšanas pieteikumu skaits – gandrīz 2200. Salīdzinājumam – pērnā gada jūlijā tika saņemts pavisam ap 140 pieteikumu – apmēram 16 reizes mazāk. Ņemot vērā nerimstošo interesi, paredzams, ka līdz gada beigām sistēmai pieslēgto ģeneratoru skaits varētu pārsniegt 10 000.

Uzņēmumā norādīja, ka straujāku saules enerģijas attīstību ir veicinājušas arī izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā, ar ko vienkāršots elektrostaciju ar jaudu līdz 500 kilovatiem (kW) pieslēgšanas process. Ar grozījumiem likumā noteikts, ka no 11. augusta vairs nav nepieciešama Ekonomikas ministrijas (EM) atļauja elektrostacijas pieslēgšanai sadales tīklam, ja tās jauda nepārsniedz 500 kW. Nedēļā pirms 11. augusta vidēji tika saņemts ap 20 jaunu elektrostacijas pieslēgšanas pieteikumu, bet pirmajā nedēļā pēc 11. augusta tas dubultojies – saņemti apmēram 40 pieteikumi.

Pašlaik elektroenerģijas sadales tīklā jaudas ir rezervētas un tehniskās prasības projekta attīstīšanai izsniegtas teju 550 nākotnes elektrostacijām (ģenerācijas sistēma ar jaudu virs 11,1 kW) ar kopējo jaudu vairāk nekā 1000 MW.

Elektrostaciju pieslēgšanas, kā arī izbūves process ir laikietilpīgāks nekā mikroģeneratoru pieslēgšana, ņemot vērā gan esošo regulējumu, gan projektu apjomu. Attiecīgi pašlaik sadales tīklam ir pieslēgts kopumā ap 150 saules elektrostaciju ar kopējo elektroenerģijas ražošanas jaudu aptuveni 10 MW, bet lauvas tiesa ir projektēšanas vai izbūves posmā.

"Sadales tīklā" prognozē, ka manāmu papildinājumu kopējā Latvijā saražotās enerģijas bilancē saules enerģija sāks veidot jau 2023. gada vasarā, kad būs realizēti šobrīd izbūves posmā esošie projekti.

Elektroenerģijas sadales operatora infrastruktūrai iespējams pieslēgt elektrostacijas ar jaudu līdz 14,999 MW. Lielākas elektrostacijas tiek pieslēgtas elektroenerģijas pārvades tīklam (AS "Augstsprieguma tīkls"). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti