Panorāma

Latvijā ārstēsies vēl 17 ievainotie ukraiņu karavīri

Panorāma

Panorāma

Plāno palielināt elektrības sadales tarifu

«Sadales tīkls» grib no nākamā gada palielināt sadales tarifu vidēji par 75%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" (ST) iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) jaunu tarifa projektu, kas paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Konkrētās izmaiņas būs atkarīgas no klienta pieslēguma un patēriņa paradumiem, informēja uzņēmumā.

Tipiskai mājsaimniecībai – daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem ar aptuveni 100 kWh patēriņu mēnesī – tarifa pieaugums, ieskaitot sadales tarifā iekļauto pārvades tarifa maksu, būs 6–8 eiro apjomā. Šāds pieaugums varētu skart apmēram 70% Latvijas mājsaimniecību. 

"ST" atzīmēja, ka pārvades un sadales pakalpojums klienta elektrības rēķinā veido nelielu daļu, tāpēc kopējais maksas par elektroenerģiju pieaugums būs daudz mazāks.

Tikmēr par tik viennozīmīgu ietekmi uz uzņēmējiem runāt nevar. ST norādīja, ka ir klienti, kas uzņēmumam mēnesī maksā 20 eiro, bet ir tādi, kas maksā arī 20 000 eiro.

ST nepieciešamību palielināt sadales tarifu skaidroja ar to, ka elektroenerģijas pārvades tarifa plānotais pieaugums, elektroenerģijas, kā arī elektrotīkla uzturēšanai un attīstībai nepieciešamo resursu cenu straujais kāpums veido AT sadales pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo izmaksu pieaugumu 183 miljonu eiro apjomā gadā.

Uzņēmumā skaidroja, ka tarifa projektā vairāk nekā 2/3 (69%) izmaksu pieauguma veido pārvades tarifa sadārdzinājums par 102% (pieaugums no 71 uz 144 miljoniem eiro gadā) un elektroenerģijas pārvadīšanas tehnoloģiskā patēriņa nodrošināšanai nepieciešamās elektroenerģijas izmaksas (pieaugums no 16 uz 69 miljoniem eiro gadā), kuru sadales operators iegādājas par tirgus cenu. Inflācijas ietekmē augušas arī uzņēmuma darbības nodrošināšanai nepieciešamo resursu – koksnes, metāla, degvielas, loģistikas pakalpojumu u.c. – cenas.

Izmaksu pieaugumu "Sadales tīkls" daļēji akumulējis ar iepriekš veiktiem visaptverošiem optimizācijas pasākumiem, tostarp uzņēmuma reorganizāciju, procesu un pakalpojumu digitalizāciju, specializētās tehnikas parka modernizāciju, darbinieku skaita samazinājumu kopš 2016. gada par trešdaļu jeb teju 900 darbiniekiem. Šo aktivitāšu rezultātā septiņus gadus (kopš 2016. gada) sadales tarifs Latvijā nav audzis, neskatoties uz 41,9% kumulatīvo inflāciju šajā periodā, bet 2020. gadā tarifs tika samazināts par 5,5%. Vienlaikus kopējā elektroapgādes kvalitāte šajā periodā pieaugusi – samazināts elektroapgādes pārtraukumu skaits un ilgums, īstenota viedo skaitītāju programma, digitalizēta tīkla pārvaldība.

ST jaunais tarifs cieši saistīts arī ar iepriekš iesniegto pārvades sistēmas operatora “Augstsprieguma tīkls” tarifu. ST valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons skaidroja: “Ja pie jums atnāk viens no jūsu lielākajiem veidotājiem un pasaka, ka turpmāk 70 miljonu eiro vietā jūs saņemsiet 140 miljonus eiro, skaidrs, ka mums nav no kurienes šādu izmaksu atšķirību dotēt. Otrs ir, protams, šī elektroenerģijas cena. Arī mums, tāpat kā visiem citiem uzņēmumiem, ir tehnoloģiskais process.”

Plānots, ka jaunais sadales tarifs stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā. Vienlaikus, lai virzītu izmaiņas pakāpeniski un līdz ar to mazinātu kopējo tarifa maksas pieaugumu, ST iesniedzis SPRK priekšlikumu tarifa korekcijai un attiecīgi daļējam maksas pieaugumam jau no 2023. gada 1. janvāra.

Pašlaik "Sadales tīkls" gaida komisijas vērtējumu, lai nepieciešamības gadījumā priekšlikumu pilnveidotu.

ST uzsvēra, ka uzņēmumiem līdz pat 2023. gada 30. aprīlim saistībā ar valsts atbalstu elektroenerģijas lietotājiem sadales sistēmas pakalpojumu maksa joprojām būs samazināta pilnā apmērā.

"Šobrīd vairs nespējam pilnībā akumulēt augošās izmaksas teju 200 miljonu eiro apmērā ik gadu un sniegt drošu elektrības piegādes pakalpojumu esošo ieņēmumu robežās. Šī gada pirmajā pusgadā uzņēmums jau strādāja ar zaudējumiem. Turklāt sabiedrības pieprasījums valsts kritiskās infrastruktūras elektrotīkla drošumam un kvalitātei zaļās enerģijas laikmetā pieaug, savukārt klimata pārmaiņu nestās biežākās vētras izvirza jaunus izaicinājumus sadales infrastruktūras uzturēšanai," situāciju iezīmēja ST valdes priekšsēdētājs.

"Šobrīd mazināt pieauguma ietekmi var valdība ar lēmumiem par atbalstu mājsaimniecībām un uzņēmumiem, tādiem kā jau spēkā esošais lēmums par sadales tarifa maksas samazinājumu pilnā apmērā uzņēmumiem līdz 2023. gada 30. aprīlim. Ja nākotnē elektrības izmaksas tehnoloģiskam patēriņam samazināsies, tas mums ļaus mazināt arī sadales tarifu," rezumēja "Sadales tīkla" vadītājs.

Proti, tarifa pieaugums nav mūžīgs – ja samazinātos elektroenerģijas cenas, tarifi būtu jāmaina arī “Augstsprieguma tīklam” un ST.

ST jaunais tarifs cieši saistīts arī ar iepriekš iesniegto pārvades sistēmas operatora “Augstsprieguma tīkls” tarifu. ST valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons skaidroja: “Ja pie jums atnāk viens no jūsu lielākajiem veidotājiem un pasaka, ka turpmāk 70 miljonu eiro vietā jūs saņemsiet 140 miljonus eiro, skaidrs, ka mums nav no kurienes šādu izmaksu atšķirību dotēt. Otrs ir, protams, šī elektroenerģijas cena. Arī mums, tāpat kā visiem citiem uzņēmumiem, ir tehnoloģiskais process.”

"Sadales tīkls" piesaistījis Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu 42 miljonu eiro apjomā un turpina strādāt uz ārējā finansējuma piesaisti, kas ļaus tuvāko gadu laikā straujāk pielāgot infrastruktūru atjaunīgās enerģijas vajadzībām, vienlaikus sniedzot pozitīvu ietekmi uz tarifu nākotnē, norādīja ST.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti