Krustpunktā

Krustpunktā diskusija: Kur ņemt trūkstošos skolotājus svešvalodu apguvei?

Krustpunktā

Krustpunktā izvaicājam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāju Lieni Cipuli

Krustpunktā: Krīze samilst - cenas un izmaksas pieaug. Kādi risinājumi sekos?

«Sadales tīkla» un AST tarifu nobremzēšanai varētu atteikties no peļņas un zaudējumus kompensēt ilgākā laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai bremzētu "Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" (AST) tarifu palielinājumu, visticamāk, būs jāatsakās no uzņēmumu peļņas, kā arī jāsadala zaudējumu apmaksa uz ilgāku laika periodu, lai mazāk justu sadārdzinājumu, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" prognozēja premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa partijas "Jaunā Vienotība" deputāts Arvils Ašeradens.

Arvils Ašeradens uzskaita risinājumus tarifu pieauguma bremzēšanai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Politiķis uzskaitīja iespējamos scenārijus, lai risinātu situāciju, kur "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls" rosina krietni celt tarifus. Pagaidām tie vēl tiek apspriesti.

Viens no variantiem būtu cenas griesti iedzīvotājiem, kur valsts budžets kompensē zaudējumus infrastruktūras uzturētājiem. Vēl tiek piedāvāts iesaldēt jaudas rezerves sistēmas drošuma cenu, kas nozīmētu zaudējumus.

Kā ticamu variantu Ašeradens piedāvāja uzņēmumu atteikšanos no peļņas. Politiķis gan norādīja, ka ir jāskatās, cik uzņēmums ir integrēts finanšu tirgos, kā šāda darbība ietekmēs uzņēmuma vērtspapīru cenu.

Vēl iespējams uzņēmumu zaudējumus atgūt garākā laika posmā. "Tas neuzlabo uzņēmuma finanšu stāvokli, bet ir uzkrāts parāds, kas amortizējas noteiktā laika periodā," skaidroja Ašeradens.

Paliek arī iespēja neatgūt zaudējumus – proti, ka uzņēmums tos vienkārši noraksta. Ašeradens gan atgādināja, ka tādējādi tiktu apdraudēti kritiskās infrastruktūras uzņēmumi, kas nav joka lieta.

Pēc Ašeradena domām, valstī vienosies par kompleksu risinājumu, kur atteiksies no uzņēmuma peļņas un mēģinās sadalīt zaudējumus garākā laika posmā, lai to atmaksu mazāk izjustu.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt "Sadales tīkla" jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. 

Saules paneļu īpašnieki ir nemierā ar plānoto tarifu palielinājumu, kas krietni palielināšot izmaksas. Savukārt komercparki uzskata, ka šāds solis dažu gadu laikā pilnībā apstādinās ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē.

Premjers licis vērtēt iespējas koriģēt elektrības un pārvades tarifu celšanas projektus. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādījusi, ka "Sadales tīkla" plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina. Finanšu ministrija uzdevusi arī "Augstsprieguma tīklam" pārvērtēt savus elektrības pārvades tarifa projektus, kas paredz sadārdzinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti