Dienas ziņas

Čehija ierobežo Krievijas vēstniecības darbinieku skaitu

Dienas ziņas

Sezonu nav sākušas Daugavas pārceltuves

Sabilē darīs gruzīnu vīnu

Sabilē darīs vīnu pēc senas gruzīnu metodes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sabilē vīna darīšanas tradīcijas ir ļoti senas. Pilsētā atrodas Vīna kalns, kas izveidots 14.–16. gadsimtā, un dārzā audzēto vīnogu vīnu baudījuši hercogistes galmos. Vīna kalns ierakstīts Pasaules Ginesa rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem esošais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas. Un tieši tāpēc gruzīns Romāns Kučuhidze nolēmis Sabilē darīt vīnu pēc tradicionālas metodes, kas līdz šim nav izmantota ne Baltijā, ne Skandināvijā.

Kučuhidze Latvijā dzīvo vairāk nekā 20 gadus. Gan viņa tēvs, gan vecvectēvs bijuši vīndari, un viņš ir pārliecināts, ka Sabilē spēs radīt unikālu vīnu. Tas taps pēc vismaz 8000 gadu senas vīna darīšanas metodes kvevri, kas ir UNESCO nemateriālais pasaules kultūras mantojums.

"Es gribu apvienot Sabiles lokāciju un Gruzijas metodes, un tā sinerģija dos unikalitāti.

Latvijā būs savs vīns, sava enerģija, sava mīlestība, svētki. Visa pasaule zinās, ka Latvijā, Talsu novadā, Sabilē ir unikāla vieta, kur taisa vīnu," stāstīja vīndaris.

Pirms divām nedēļām desmit kvevri jeb māla amforas no Gruzijas atceļoja uz Sabili. Tās gaida,  līdz vīndaris atjaunos veco pasta ēku, un tās pirmajā stāvā traukus ieraks zemē. Kvevri tilpums mēdz būt no 20 līdz 10 000 litriem. Tos rok zemē, lai uzturētu vienmērīgu temperatūru vīna tapšanas procesā.

"Mālā ir sudraba un zelta daļas. Kvevri taisa pa 10 centimetriem dienā. Kad tas gatavs, tad trīs dienas cepas krāsnī 1300 grādos. Tas ir unikāls darbs, grūts, un tikai maijā un jūnijā šo mālu var iegūt. Un ir kādi 12 meistari, kas Gruzijā var taisīt," stāstīja Kučuhidze.

Tā kā Latvijā saulainu dienu ir aizvien vairāk, Kučuhidze plāno audzēt Gruzijas vīnogas, bet ievedīs ogas arī no citām Eiropas valstīm, lai radītu ko interesantu. Citur pasaulē vīna darīšanai izmanto vīnogu sulu, bet kvevri nonāk arī vīnogu mizas, kauliņi un ķekari. 

"Rudenī mēs taisīsim jau pirmo vīnu. Ir no koka lielas kastes, kurās saliksim vīnogas. Un spiedīsim ar kājām, bērni ar dziesmām, ar dzeju, svētkiem, labu noskaņojumu, labu enerģiju," uzsvēra vīndaris.

Pirmo Sabilē darīto Gruzijas vīnu varēs degustēt nākamā gada martā. Varēs arī baudīt tradicionālus gruzīnu ēdienus. Romāns Kučuhidze vēlas izveidot vietu, kur cilvēki varētu sanākt kopā, parunāties, dziedāt, dejot un baudīt dzīvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti