Rīta Panorāma

Tiesa Beļģijā atceļ daļu Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus

Rīta Panorāma

Intervija ar VUGD Rīgas 6. daļas komandieri Kristapu Kalvānu

Intervija ar VSIA "Autotransporta direkcija" valdes priekšsēdētāju Kristiānu Godiņu

Sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaits šogad sarucis par 20%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi atstājuši būtiskas sekas uz pasažieru pārvadājumiem. Pasažieru skaits sabiedriskajos pārvadājumos šogad bijis par 20% mazāks nekā 2020. gadā, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

“2021. gads mums pagājis Covid-19 zīmē. Un, ja mēs paskatāmies uz 2019. gadu, kas mums bija labs gads, tad kritums ir 40%. 2019.gadā darbadienā vidēji mums bija 100 tūkstoši braucēju, bet  šobrīd tie ir48–50 tūkstoši,” pastāstīja Godiņš, piebilstot, ka šī starpība ir liela.

Savukārt salīdzinājumā ar 2020. gadu šogad braucēju sarukums ir par 20%. Godiņš to skaidroja ar to, ka pērn pirmie mēneši nebija pandēmijas skarti.

“Tā ka Covid-19 atstājis ļoti jūtamas sekas. Un arī atstājis sekas pasažieru pārvietošanās paradumos. Agrāk cilvēki izteikti brauca darbadienās, tad šobrīd var redzēt, ka viena daļa strādā daļēji mājās un daļēji darbā,” norādīja Autotransporta direkcijas vadītājs.

Pasažieru pārvadāju zaudējumu segšanai bija nepieciešami 100 miljoni eiro, no kuriem 20 miljoni saistīti ar Covid-19 radīto ietekmi.

Tas attiecas uz zaudējumiem gan autobusu, gan vilcienu pārvadātājiem.

“Covid-19 dēļ palīdzība [no valsts budžeta] bija nepieciešama divas reizes, un abas divas reizes finansējums tika piešķirts. Viena daļa piešķirta šī gada pirmajā pusē, otra daļa ar aicinājumu un gaidīšanu gada beigās,” sacīja Godiņš.

Taujāts par autobusu vadītāju vakcināciju pret Covid-19, Godiņš pastāstīja, ka sertifikāti nav 3,7% darbinieku, ar kuriem tiek pārtrauktas darba attiecības.

Pasažieru skaita kritums ietekmējis arī komercreisu izveidi un pastāvēšanu. Kritums par 30–40% padara uzņēmumus uzmanīgus.

Vienlaikus Godiņš lēsa, ka, pieaugot pasažieru skaitam, palielināsies arī komerciālā interese: “Es domāju, ka būs plaša prakse. Es ceru, ka Covid-19 beigs savu dzīvi Eiropā un Latvijā. Un, kad pasažieru skaits atgriezīsies kaut vai par 20% vairāk nekā šobrīd, tajā brīdī līnijas kļūs komerciāli ļoti interesantas.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti