Stāsti

Ierobežojumi putnu gripas draudu dēļ ietekmēs bioloģisko lausaimnieku produkcijas cenu

Stāsti

Pie LU Akadēmiskā centra atrok iespaidīgus 17.gadsimta zviedru nocietinājumu fragmentus

Parakstīts memorands par kopīgu tehnoloģiju un e-vides attīstības veicināšanu

Sabiedrību mudina iesaistīties e-pakalpojumu uzlabošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

E-pakalpojumu lietotāju skaits pēdējos gados strauji pieaug gan sabiedrībā, gan uzņēmējdarbības vidē. Informācijas tehgnoloģiju (IT) eksperti vērtē, ka atsevišķi ieviestie pakalpojumi- kā e-paraksts - nav pieprasīti, jo patlaban ir nepietiekama atgriezeniskā saite ar pašu lietotāju. 

Atgriezenisko saiti plānots nodrošināt ar sadarbības memorandu starp valsti, IT nozari un arī uzņēmējiem. Sadarbības mērķis ir kopīgiem spēkiem radīt jaunus risinājumus un tehnoloģijas, kā gudri izmantot valsts institūciju sistēmās pieejamos statistikas un citus datus. 

Latvijā arvien pieaug e-pakalpojumu lietotāju skaits. 2016. gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, par 19% pieaudzis portāla Latvija.lv lietotāju skaits, sasniedzot 700 tūkstošus. Savukārt e-pakalpojums "Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana" lietots par teju trešdaļu vairāk nekā 2015. gadā. Lai arī e-pārvalde attīstās kā atsevišķi pakalpojumi, piemēram, e-paraksts, šķiet, sabiedrībā īsti neiedzīvojas, proti, ļaudis to izmanto kūtrāk.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas prezidente Signe Bāliņa vērtē, ka patlaban valstij, veidojot šos pakalpojumus, vairāk jāiesaista sabiedrība.

"Mēs kā cilvēki reizēm tur nopurpinām, ka kaut kas nav ērts, bet mēs nepasakām. Būtu arī svarīgi, ka mēs, teiksim, iedodam to atpakaļsaiti, lai sabiedrība pateiktu - mēs gribam citādi, mēs gribam savādāk to visu," teica Bāliņa.

Tāpat, lai gan Bāliņa uzskata, ka valstij jābūt e-paraksta turētājam, šis risinājums būtu jānodod tirgum, lai tas radītu jaunus pakalpojumus, kas integrē e-parakstu, norādīja Bāliņa.

Arī uzņēmēji arvien aktīvāk izmanto, piemēram, automātisku datu ievadi, un, lai arī uzņēmumu skatījumā IT risinājumi ir dārgi, tie samazina izmaksas ilgtermiņā. Uzņēmējdarbībā tieši tehnoloģijas un e-vide ir pamats konkurētspējā, pārliecināta Bāliņa.

Lai veicinātu tehnoloģiju attīstību, vairāki uzņēmēji, asociācijas un arī augstskolas šonedēļ pievienojās sadarbības memorandam "Par kopīgiem mērķiem Latvijas digitālās transformācijas procesā un datos balstītas sabiedrības un valsts attīstībā".

Memorandu parakstīja arī Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, kurš norādīja, ka problēmas ar e-pakalpojumiem radušās sadarbības trūkuma rezultātā.

"Neizdošanās lielākoties ir tādēļ notikusi, ka tas ir palicis vai nu tikai zinātnieku daļā, vai nu tikai administrācijas daļā, un nav notikusi šī trīspusīgā sadarbība," teica Muižnieks.

Signe Bāliņa vēl papildināja, ka viens no būtiskākajiem memoranda uzdevumiem ir datu pieejamības veicināšana valstī, vienlaikus ievērojot personas datu aizsardzību.

E-pakalpojumu uzsākšanas skaits Latvijā kopumā pērn bijis 125 miljoni, kā arī pēdējie dati rādot, ka IT nozare ir trešā lielākā eksportējošā nozare Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti