Šā gada 2. ceturksnī vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga par 6,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2019. gada 2. ceturksni, vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga par 6,2 % jeb 60 centiem, sasniedzot 10,27 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sezonāli un kalendāri neizlīdzināti dati. Sezonāli izlīdzināta rādītāja pārmaiņas bija 4,0 %.

Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem 2020. gada 2. ceturksnī, salīdzinājumā ar 2019. gada 2. ceturksni, vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga gandrīz visās jomās, izņemot izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus un nekustamo īpašumu nozari, kur gada laikā tās saruka attiecīgi par 4,0% un 3,1%. Visstraujākais pieaugums bija mākslas, izklaides un atpūtas nozarē – par 16,5%, citu pakalpojumu nozarē – par 15,8%, būvniecības nozarē – par 8,1%, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē – par 7,9%, kā arī valsts pārvaldē – par 7,5%, norāda CSP.

Darbaspēka stundas izmaksas ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu līmeņa un struktūras izmaiņas, bet arī nostrādāto stundu un darbinieku skaita svārstības gada laikā.

Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas ietekmē darbaspēka stundas izmaksu pārmaiņas visvairāk ietekmēja nostrādāto stundu samazinājums dīkstāvju, atlaisto darbinieku un darba slodžu izmaiņu, kā arī krīzes perioda piemaksu un prēmiju pieauguma dēļ.

Vismazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums bija transporta un uzglabāšanas nozarē (0,1%) un finanšu un apdrošināšanas darbības nozarē (0,7%).

Joprojām vislielākās darbaspēka izmaksas – finanšu un apdrošināšanas nozarē, vismazākās – izmitināšanas un ēdināšanas nozarē.

2020. gada 2. ceturksnī vislielākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (19,10 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (16,07 eiro), elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē (14,00 eiro), valsts pārvaldē un aizsardzībā; obligātā sociālā apdrošināšanā (12,64 eiro), kā arī profesionālos, zinātniskos un tehniskos pakalpojumos (11,42 eiro).

Savukārt viszemākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija izmitināšanas un ēdināšanas (6,61 eiro), nekustamo īpašumu nozarē (8,09 eiro), citu pakalpojumu nozarē (8,23 eiro), izglītībā (8,69 eiro), vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā; automobiļu un motociklu remontā (8,82 eiro), kā arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībā (8,91 eiro), norāda CSP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti