«Ryanair» turpina slēgt maršrutus no Tallinas lidostas; citi pārvadātāji saredz jaunas iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Īrijas zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" paziņojusi, ka martā tiks slēgti vēl septiņi maršruti no Tallinas starptautiskās lidostas Igaunijā. Pērnā gada decembrī aviokompānija paziņoja par divu galamērķu slēgšanu. 

Tallinas lidostā lidsabiedrības lēmumu skaidro ar pieaugošo konkurenci atsevišķos maršrutos, kā arī ar lidostas lēmumu paaugstināt maksu par lidmašīnu apkalpošanu. Šī ir pirmā reize 10 gadu laikā, kad lidosta ceļ šo nodokli. Tā palielināšana, par ko konsultācijas ar lidsabiedrībām tika sāktas pērnā gada vasarā, ir saistīta ar pieaugošajām izmaksām.

"Ryanair" pieņēmusi lēmumu, ka tā pārtrauks lidojumus no Tallinas uz Pafosu, Parīzi, Dublinu, Nirnbergu, Neapoli, Billundu un Maltu. Pērnā gada decembrī uzņēmums pārtrauca lidojumus uz un no Edinburgas un Liverpūles.

""Ryanair" lēmums par maršrutu slēgšanu būtiski neietekmēs mūsu savienojumus ar pasauli, jo gandrīz puse mūsu pasažieru izvēlas lidot caur lielajām lidostām, kas ir Helsinkos, Rīgā, Frankfurtē, Varšavā un citās Eiropas valstīs,"

Latvijas Televīzijai skaidro Tallinas lidostas valdes loceklis Ero Pērgme. Viņš arī piebilda, ka aviosabiedrību lēmumi skaidrojami ar konkurences palielināšanos lidostā.

"Reisu slēgšana ir tieša atbilde uz Tallinas lidostas lēmumu par 33% palielināt lidostas nodokli. Ja lidosta nebūtu pieņēmusi lēmumu par maksas palielināšanu, mēs maršrutus nebūtu slēguši,"

Latvijas Televīzijai norāda "Ryanair" pārstāvis Dars Breidijs. 

Lidsabiedrība arī vērsusies pie Tallinas lidostas valdes un regulatora, lai Igaunijas puse mainītu savu lēmumu, jo, kā uzsver Breidijs, tas kaitē ne tikai lidostai, bet arī valstij kopumā, jo samazināsies tūristu plūsma.

Tallinas lidostas pārstāvji sarunā ar Latvijas Televīziju uzsver, ka zemo cenu pārvadātājs neaiziet no Igaunijas tirgus un pēc maršrutu slēgšanas piedāvās savienojumus ar astoņiem galamērķiem Eiropā. Tallinas lidosta pašlaik risina jautājumu ar pārvadātājiem par lidojumu nodrošināšanu uz galamērķiem, kurus "Ryanair" plāno slēgt. 

"Lidosta pašlaik ir panākusi vienošanos ar Latvijas nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" par reisu izpildi maršrutā Tallina–Parīze," sacīja Pērgme.

Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic" Latvijas Televīzijai norādīja, ka šovasar Tallinā pastāvīgi būs izvietotas jau trīs "airBaltic" lidmašīnas un tiks apkalpoti 16 galamērķi.

"Salīdzinot ar 2022. gada vasaras sezonu, no Tallinas bāzes esam palielinājuši lidojumu biežumus uz Malagu, Berlīni, Parīzi, Kopenhāgenu, Londonu un Nicu. Mūsu attīstība turpinās,"

Latvijas Televīzijai sacīja lidsabiedrībā, piebilstot, ka pašlaik nav nekādu indikāciju, ka Tallinas lidostas nodokļa paaugstināšana negatīvi ietekmētu lidsabiedrības darbu šajā lidostā.

Īrijas zemo cenu aviosabiedrība norāda, ka līdzīga situācija kā Tallinā ir piedzīvota arī Viļņas lidostā Lietuvā, kur uzņēmums samazinājis darbību vasaras sezonā par 30%. Reisu samazinājums varēja skart arī Rīgas lidostu, bet, kā norāda lidsabiedrībā, cenu pieaugums netika pieņemts.

"Par laimi, Rīgas starptautiskā lidosta atsauca maksas palielināšanas plānu un mēs varējām saglabāt 2023. gada vasaras sezonas grafiku, kaut arī Rīgai, gluži kā Tallinai un Viļņai, ir jācīnās ar izmaksu samazināšanu,"

norāda "Ryanair" pārstāvis.

"Lidosta pastāvīgi veic pārrunas ar aviopārvadātājiem par lidostas maksām, to atbilstību pakalpojumiem un konsultējas par nepieciešamajām izmaiņām.

Piemēram, 2022. gadā mainīta maksa par pasažieru ar ierobežotām pārvietošanās spējām apkalpošanu, no 2023. gada mainīta pasažieru nokļūšanas maksa no termināļa gaisa kuģī," norāda starptautiskajā lidostā "Rīga", piebilstot, ka maksa par lidmašīnu apkalpošanu ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē aviokompāniju lēmumus par maršrutu tīklu.

Tikmēr citi Eiropas pārvadātāji izmanto iespēju un palielina savu darbību Tallinā. Piemēram, Vācijas nacionālā lidsabiedrība "Lufthansa" paziņojusi par papildu reisu nodrošināšanu uz Frankfurti un Minheni. Lidojumu skaitu palielinās arī Skandināvijas kompānija "SAS". 

Vasaras sezonā Tallinas lidostā darbojas 15 dažādi pārvadātāji, kas piedāvās arī jaunus galamērķus.

Par trīs maršrutu slēgšanu no Tallinas paziņojusi arī Ungārijas zemo cenu kompānija "Wizzair". Norvēģijas lidsabiedrība "Norwegian" paziņojusi, ka neatsāks lidojumus maršrutā Tallina–Stokholma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti