Rūpniecības produkcijas izlaide deviņos mēnešos samazinājusies par 0,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem samazinājās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

To ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums apstrādes rūpniecībā par 0,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 1,6%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 3,1%.

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma samazinājumu būtiski ietekmēja kritums metālu ražošanas nozarē - par 52,4%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visādu veidu iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) - par 24,1% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē - par 16,4%.

Savukārt apstrādes rūpniecības apjoms pieauga lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: pārtikas produktu ražošanā - par 5,7%, metālapstrādē - par 2,2% un kokapstrādē - par 1,5%.

Šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,2%.

Tas iever pieaugumu ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 4,9% un apstrādes rūpniecībā par 1,7%, kā arī samazinājumu elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 6,9%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,2%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā pieaugums par 0,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 0,9%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 0,4%. Ievērojamu pieaugumu - par 4% - uzrādīja lielākā apstrādes rūpniecības nozare - kokapstrāde.

Šogad septembrī, salīdzinot ar 2012.gada septembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,7% un to nodrošināja apstrādes rūpniecības sekmīgais darbs, kas deva pieaugumu par 1,9%. Savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē bija vērojams samazinājums - attiecīgi par 0,5% un 4,5%.

Lielākais ražošanas apjoma pieaugums no apstrādes rūpniecības nozarēm bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē - par 28,8%, ķīmisko produktu ražošanas nozarē - par 23,5% un papīra un papīra izstrādājumu ražošanas nozarē - par 12,4%.

Kāpums bija vērojams arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: kokapstrādē - par 8,9%, pārtikas produktu ražošanā - par 7,6% un metālapstrādē - par 6,3%.

Šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 1,6%. Tas ietver pieaugumu apstrādes rūpniecībā par 2,4% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 10,6%, kā arī samazinājumu elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 4,3%.

Jau ziņots, ka augustā salīdzinājumā ar jūliju rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājies par 2%, bet, salīdzinot ar 2012.gada augustu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 3,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Tai skaitā produkcijas izlaide ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē augustā salīdzinājumā ar jūliju samazinājās par 4,3%, apstrādes rūpniecībā - par 2,4%, bet neliels pieaugums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 0,8%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti