Rūpniecības produkcijas apjoms martā Latvijā pieauga par 4,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gada martā, salīdzinot ar 2020. gada martu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 3,8%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 11,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7,4%.

Nozīmīgs produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada martu, kad sākās Covid-19 pandēmijas pirmais vilnis un valstī tika noteikta ārkārtējā situācija, bija iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 23,1% un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 17,1%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā. Ražošanas apjoma kāpumu martā uzrādīja arī apģērbu ražošana – par 33,1%, mēbeļu ražošana – par 23,4% un divas no trim pēc īpatsvara lielākās apstrādes rūpniecības nozares – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 1,3% un 8%). 

Savukārt produkcijas izlaides kritums bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 34,1%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 4,4%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 3,2% un citu transportlīdzekļu ražošanā, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā (par 2,9%).

2021. gada martā, salīdzinot ar 2021. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,5%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 0,6% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,3%, bet kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,4%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2021. gada martā, salīdzinot ar 2020. gada martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 14,3%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 6,6% un eksportā – par 18,3%, tostarp eirozonā – par 8,4%, ārpus eirozonas – par 26,3%.

2021. gada martā, salīdzinot ar 2021. gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 2,7%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 4%, eksportā – par 2,1%, tostarp eirozonā – par 2,2%, bet ārpus eirozonas – par 2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti