Rūpniecības produkcijas apjoms maijā pieauga par 5,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2022. gada maijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 7,5% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,7%. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 11,1%.

Šī gada maijā no kopumā 22 apstrādes rūpniecības nozarēm produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja 17 nozares, tai skaitā farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana, automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošana – par 22,4%, dzērienu ražošana – par 21,9%, apģērbu ražošana – par 20,5% un poligrāfija un ierakstu reproducēšana – par 15,8%. Produkcijas apjoms pieauga arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (kāpums attiecīgi par 2,6% un 5,7%). 

Savukārt produkcijas izlaide saruka datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 17,3%, iekārtu un ierīču un remontā un uzstādīšanā – par 14,4% un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 6,5%, kā arī pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles (par 1%).

2022. gada maijā, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,2%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,1%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 5%, bet samazinājums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 5,4%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2022. gada maijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 28,1%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 27% un eksportā – par 28,6%, tai skaitā eirozonā – par 38,3%, ārpus eirozonas – par 21,6%.

2022. gada maijā, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 0,7%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 1,8% un eksportā – par 0,1%, tai skaitā eirozonā – par 3,4%, bet ārpus eirozonas bija kāpums par 2,7%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti