Rūpniecības produkcijas apjoms jūnijā – par 7,6% lielāks nekā pirms gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rūpniecības produkcijas apjoms 2021. gada jūnijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 7,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Viedokļi

  • Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists:

Arī šī gada otrajai pusei prognozes Latvijas rūpniecībai ir pozitīvas. Jaunie rūpniecības pasūtījumi turpina augt, un jūlijā Baltijā turpināja strauji augt elektroenerģijas patēriņš, kas gan kopā ar nelabvēlīgajiem laika apstākļiem un dabasgāzes cenu kāpumu ir viens elektroenerģijas cenu kāpuma no iemesliem. Tomēr Covid-19 vīruss joprojām ir risks. Šobrīd Ķīna aktīvi cenšas ierobežot vīrusa delta varianta izplatību, jo tā straujā izplatība Dienvidaustrumāzijas valstīs jau ir būtiski ietekmējis šo valstu rūpniecību. Tas nozīmē, ka tuvākajos 3 līdz 6 mēnešos globālās rūpniecībās un piegāžu sistēmas problēmas var kļūt akūtākas. 

Tomēr, neskatoties uz šiem riskiem, pasaules ražotāju noskaņojuma rādītāji liek domāt, ka pasaules ražošanas un piegāžu sistēmas kavēšanās, kā arī cenu spiedienu maksimums tika sasniegts šī gada maijā un jūnijā, un šobrīd situācija sāk nedaudz uzlaboties. Arī atsevišķu dabas resursu cenas ir kritušās. Tomēr pasaules ražošanas un piegāžu sistēmas darbības normalizēšanās prasīs laiku, un tā varētu nenotikt ātrāk kā līdz nākamā gada pavasarim.

To ietekmēja apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā par 10,9% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,3%.

Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,9%, būtiski samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

CSP  skaidroja, ka, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, joprojām nozīmīgs produkcijas apjoma pieaugums bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs: datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 37,1%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 30%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 11,5% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 10,8%.

Ražošanas apjoms ievērojami pieauga mēbeļu ražošanā – par 31,8%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 25%, kā arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 17,4% un 13,7%).

Savukārt produkcijas izlaide saruka pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā (par 0,8%), farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā un citu transportlīdzekļu ražošanā.

2021. gada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,3%. Tajā skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,2%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 5,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,6%.

 

2021. gada jūnijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 31,3%.

Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 29,2% un eksportā – par 32,5% (tajā skaitā eirozonā – par 26,3%, ārpus eirozonas – par 37,3%).

2021. gada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 8,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 10,7%, eksportā – par 7,6% (tajā skaitā eirozonā – par 8,7%, ārpus eirozonas – par 6,7%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti