Dienas ziņas

Skolēni izvēlas mācīties Rīgā

Dienas ziņas

Plāno likvidēt bankomātu Vērgales pagastā

Rundālē vēlas attīstīt mājražošanu

Rundālē vēlas attīstīt mājražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rundāles novadā bezdarba līmenis ir 11,6% - viens no augstākajiem visā Zemgalē. Mazināt bezdarbu iecerēts, attīstot mājražošanu. Pērn Pilsrundālē tika atvērts ''Mājtirgus'' un izveidots zīmols “Kronēts Rundālē”, bet tagad tiek veidota mājražotāju apvienība.

Atrast darbu laukos nav vienkārši, bet, lai atvērtu savus uzņēmumus un radītu jaunas darba vietas, bieži vien pietrūkst gan vēlmes, gan zināšanu, gan finanšu. Izaicinājums un vienlaikus arī iespēja nopelnīt iztiku pašiem ir mājražošana.

„Mēs pagājušā gadā izveidojām zīmolu „Kronēts Rundālē”, un zem tā mēs gribam apvienot visus vietējos ražotājus. Ar garantiju, ka tie ir vietējie cilvēki, vietējie produkti, bez ievestām piedevām un viss ražots uz vietas,” stāsta Rundāles novada uzņēmējdarbības un kompetenču centra vadītāja Ludmila Knoka.

Uz pirmo tikšanos ieradušās 16 dāmas. Viena vēlas konservēt dārzeņus, cita cept kūkas, bet dažas jau savu nišu atradušas. Iluta Straģe  jau vairākus gadus ražo sieru:.

„Es nopelnu savu algu, savai ģimenei  uzturlīdzekļus. Un arī tas, ka patīk. Jāpatīk kontaktēties ar cilvēkiem, un ja patīk, tad arī nāk idejas - to varētu, to varētu uztaisīt…”

Priekšrocība ir tā, ka ražošanai pietiek ar atbilstoši noteikumiem aprīkotu virtuvi, bet mīnuss, ka mājražotājam pašam ne vien jāgatavo produkts, bet arī jātiek galā ar atskaitēm. Viena no pieredzējušākajām Bauskas puses mājražotājām bilst, ka galvenais ir nepalikt vienam.

„Tā jau ir mana pieredze, kad sadarbība ar citiem ir nesusi savus augļus. Mēs esam Latvijas Lauku sieviešu apvienībā, kura katru gadu, piemēram, piedalās Rāmavas izstādēs, kur viņiem ir savs stends, un es arī kā maziņš cilvēciņš varu savu kvadrātmetru dabūt,” saka  mājražotāja Daira Jātniece.

Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 500 mājražotāji, kuri nodarbojas ar pārtikas ražošanu, no tiem Bauskas apkārtnē nedaudz vairāk kā 50. Visbiežāk tiek gatavoti augu izcelsmes un piena produkti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti