Dienas ziņas

Vēža ārstēšanai naudas būs vairāk, bet ne pietiekami

Dienas ziņas

Jelgavas novadā ražos cūku pupu kraukšķus

Rūjienas amatnieki apzina tirgu Vācijā

Rūjienas amatnieki apzina tirgu Vācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kamēr Latvijas lielākie ražotāji ar savu produkciju iepazīstina Ķīnas tirgu Latvijas dienās Pekinā, mājražotāju un amatnieku apvienība no Rūjienas pošas uz rudens gadatirgu Vācijā. Mazajiem uzņēmējiem tā ir iespēja paplašināt tirgu un ar savu produkciju piesaistīt jaunus klientus. 

Kaut arī amatnieki vāciešus uzskata par konservatīvu vērtību atbalstītājiem, latviešu amatnieku darinājumi viņus piesaista ar kvalitāti.  

Rūjienas novada Tautskolas ēkā otrdien jau no paša rīta notiek rosība. Vietēji mājražotāji un amatnieki te saveduši produkciju, kas jau trešdien ceļos uz rudens gadatirgu Vācijā. Darinājumu sortiments ir gana plašs, sākot ar vilnas adījumiem līdz pat pārtikas produktiem no teju divdesmit mājražotājiem.

Rūjienieši uz tirdziņiem Vācijā dodas jau otro gadu un, lai veiksmīgāk realizētu produkciju, pirms tam veikta tirgus izpēte.

“Braucot arī uz ārzemēm mazliet ir jāpapēta, kādas krāsas tajā valstī patīk. Tad, kad pie mums viesojās vācu delegācija, tad mēs arī viņiem jautājām, lai viņi apskata mūsu produkciju un dod padomu, kādas krāsas vairāk interesē, ko vairāk vest un ko piedāvāt,” stāsta Rūjienas amatnieku biedrības “Rūzele” vadītājas vietniece Gita Zariņa.

Paši mājražotāji stāsta, ka daļai tas ir pamatdarbs, bet citiem hobijs, kas sniedz papildus ienākumus. Viena no mājražotājām ir Antra Pavloviča, kas šogad uz gadatirgu sūtīs konditorijas izstrādājumus. Tas ir Antras hobijs un pamatnodarbošanās, savukārt kā mazo ražotāju trumpi viņa saredz kvalitāti.

 “Mazais ražotājs var saražot to garšas buķeti tādu, ko lielais nevar pacelt. Līdz ar to tā mūsu mazo ražotāju produkcija ir daudz interesantāka, nekā ir lielajiem ražotājiem,” uzskata saimniecības “Matīšu pūkas” saimniece Antra Pavloviča.

Jautājot par tirgus atšķirībām tepat Latvijā un Vācijā, amatnieku biedrības “Rūzele” pārstāve Gita Zariņa skaidro, ka vācu klienti ir ļoti prasīgi pret kvalitāti. Arī tirgus pieprasījumu ir grūti prognozēt, tāpēc amatniekiem jārod iespēja, kā sortimentu izmainīt.

 “Amatniekiem ir jābūt ļoti mainīgiem, nepārtraukti ir jādomā jaunas krāsu kombinācijas un jauni raksti un visu laiku ir jābūt ļoti radošiem,” saka Gita Zariņa.

Taču ne tikai Vācijā pamazām parādās latviešu mājražotāju un amatnieku produkti. Rūjienieši sākuši apgūst arī Pekinas tirgu, vismaz vienu reizi gadā, latviešu preču veikalam, sūtot lina izstrādājumus, kas pekiniešus ir ļoti ieinteresējuši.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti