Rubļa vērtība krīt – sasniegti jauni antirekordi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien Krievijas nacionālā valūta turpināja kritienu, sasniedzot jaunus antirekordus –ASV dolāra kurss sasniedza  45,57 rubļus, bet eiro – 57,01 rubli, ziņo raidsabiedrība BBC.

Rublis šoruden turpināja kritienu, zaudējot pozīcijas naftas cenu samazināšanas un ģeopolitiskās situācijas dēļ.  

Krievijas Centrālā banka oktobrī atsākusi valūtas intervences.  Banka atzīst ka rubļa reālais efektīvais kurss janvārī – oktobrī samazinājies par 8,6%, vēsta Krievijas aģentūra „Itar Tass”.

Centrālā banka cer ar tās rīcībā esošiem monetārās politikas līdzekļiem līdz gada baigām stabilizēt rubļa kursu, kas gada sākumā vēl bija 35,24 rubļi par dolāru un 48 rubļi par eiro.

Kritums tiek skaidrots ari ar spekulatīvu rīcību, kas saistīta ar Krievijas Centrālās bankas lēmumu ievērojami samazināt tēriņus rubļa vērtības noturēšanai. Centrālā banka noteikusi, kas turpmāk diennaktī nacionālās valūtas stabilizēšanai tiks tērēti ne vairāk kā  350 miljoni ASV dolāru, kas faktiski nozīmē brīvi peldošu rubļa kursu.

Līdz šim centrālā banka iztērējusi jau 30 miljardus dolāru, taču rubļa krišanos apturēt nav izdevies. Spiedienu uz rubli izdara arī zemās naftas cenas. Brent jēlnaftas cena Londonas biržā ceturtdien sasniegusi 82,95  dolārus par barelu.

Eksperti prognozē, ka tālāk cenas krišanās rubli turpinātu ietekmēt negatīvi, bet jaunas Rietumu sankcijas Krievijas nacionālo valūtu varētu vājināt vēl par pieciem līdz desmit procentiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti