Rubļa drudzis nes zaudējumus Latvijas zivrūpniekiem; eksporta apjomi gan nav lieli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rubļa vērtības straujais kritums zivju pārstrādes uzņēmumam sagādājis zaudējumus, bet daudziem ražotājiem eksports uz Krieviju tomēr ir pavisam neliels, Latvijas Radio atzina aptaujātie uzņēmēji.

Uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts", ciešot lielus zaudējumus Krievijas rubļa vērtības straujā krituma dēļ pēdējo mēnešu laikā, nolēma no janvāra uz laiku atlaist 400 darbiniekus un samazināt ražošanas jaudas.   

Uzņēmuma vadība plāno pāris mēnešu laikā pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem un pakāpeniski atsākt darbību iepriekšējā apjomā un pakāpeniski atsaukt darbiniekus. Eksporta pārorientēšana gan prasīs vairāku gadu darbu.

Ventspils zivju konservu kombināts aptuveni 70 procentus no visas saražotās produkcijas realizēja Krievijā. Rubļa vērtības svārstības līdz pat 20% dienā liedz importētājiem veikt valūtas konvertācijas un norēķinus par piegādājamajām precēm.

Komersants ilgu laiku zaudējumus atļauties nevar, jo tas apdraud uzņēmuma kopējo eksistenci. Tādēļ pieņemts nepatīkams lēmums atlaist 400 darbiniekus no janvāra, stāstīja uzņēmuma valdes loceklis Ingus Klindžāns.

„Mēs esam droši par darbiniekiem, viņi ir sociāli nodrošināti, mēs veltīsim laiku jaunu tirgu analīzei un izpētei, to darām jau kopš 2013.gada, bet jaunu tirgu apgūšana aizņem trīs četrus gadus,” atzina Klindžāns.

Viņš pauda cerību, ka uzņēmums jau nākamgad sāks strādāt ar pilnu jaudu, „darīsim visu, lai atsauktu visus darbiniekus īsākā laikā”.

Kombināts patlaban cenšas strādāt ar Vācijas un Japānas tirgiem un nākotnē cer apgūt arī ASV un Kanādas tirgus. Janvārī Ventspils zivju kombinātā palikšot darbā aptuveni 80 darbinieki.

Zivju pārstrādes uzņēmuma „Karavela” līdzīpašnieks Jānis Endele skaidroja, ka  uzņēmums Krievijas tirgū realizē tikai ap 15% no gadā saražotā. Taču rietumu tirgu apgūšana uzņēmumā norit jau vairāk nekā septiņus gadus.

„Rubļa svārstības parādīja, ka nav robežas tam, kā var devalvēties Krievijas valūta, tas izmainīja redzējumu par nākamo periodu - Krievijas virzienā būs liels kritums,” atzina Endele.

Viņš pastāstīja, ka „Karavelas” darbinieki strādās rietumvalstu pieprasījumam, ja nebūtu šī rietumvalstu tirgus, iespējams, būtu jāpieņem līdzīgs lēmums kā Ventspils kolēģiem.

Endele vēl piebilda, ka pavisam uzņēmums pagaidām neizdevīgo Krievijas tirgu pamest negrasās - vietu ir būtiski saglabāt, jo arī Rietumu tirgus var svārstīties nākotnē.

Akciju sabiedrības „Brīvais vilnis” valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris savukārt Latvijas Radio norādīja, ka uzņēmumā saražotās produkcijas patēriņam Krievijas tirgū paredzams trīskāršs kritums, taču arī šī uzņēmuma eksporta daļa uz Krieviju ir neliela.

Viņš prognozēja, ka paies laiks, kamēr cenas Krievijas tirgū izlīdzināsies, arī Krievijas ražotāju cenas pieaugs, „normalizācija varētu būt trīs mēnešu laikā, ne ātrāk, ja nekas nepasliktināsies”.  

Babris gan brīdināja, ka rubļa svārstības izraisīs arī citu NVS valstu valūtu vērtības samazināšanos.

Ventspils domes pārstāvis Jānis Vītoliņš apstiprināja, ka zivju kombināts pēdējos gados ir liels nodokļu maksātājs domes budžetā un lielākoties atlaistie darbinieki ir ventspilnieki, kam nāksies reģistrēties bezdarbniekos. Taču pašvaldība izprot sarežģītos apstākļus.

Jau vēstīts, ka otrdien Maskavas biržā dolārs un eiro turpināja augt, rubļa kurss nokrita  līdz 80 rubļiem par dolāru un 100 rubļiem par eiro.  Līdz vakaram rublis nedaudz atguva pozīcijas, bet trešdienas rītā rubļa kurss atkal svārstījās, un priekšpusdienā dolārs sasniedza 67,78 rubļus, bet eiro – 84,2 rubļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti