Rīta Panorāma

Lietuva turpina mīkstināt Covid-19 ierobežojumus

Rīta Panorāma

Saruna ar tieslietu ministru Jāni Bordānu par to vai Pasaules čempionāts hokejā izpaliks bez faniem?

Studentu biznesa inkubators veiksmīgi darbojas pandēmijas apstākļos

RSU studentu biznesa inkubators veiksmīgi darbojas arī pandēmijas apstākļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūsdienās reti kura universitāte var iztikt bez tās iekšienē izveidotiem biznesa inkubatoriem. Studenti vēlas ne vien studēt, bet arī radīt inovatīvas idejas, attīstīties un izmēģināt iespēju iejusties uzņēmēju ādā. Aptuveni pirms pusgada biznesa inkubators izveidots arī Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur tas veiksmīgi darbojas, neskatoties uz pandēmijas radītajiem ierobežojumiem. 

Aptuveni sešus mēnešus RSU paspārnē darbojas biznesa inkubators. Tā ir vieta, kur cilvēkiem, kuriem interesē uzņēmējdarbība, tiek nodrošināti dažādi atbalsta veidi, sākot ar telpām un finansējumu un beidzot ar apmācībām.

"Inkubatora lielais labums un galvenais mērķis ir radīt nākamo lielo "vienradzi". Nejaukt ar basketbolistu. Tas ir viena miljarda vērtais uzņēmums. Inkubatora ekosistēma palīdz jaunajiem, kam ir daudz jaunu, foršu ideju, radīt lielo uzņēmumu, par ko visi mēs priecāsimies," stāstīja RSU biznesa inkubatora "B-Space" mentors Kristaps Zaļais.

Tas patiesībā ir praktisks uzņēmējdarbības kurss, kur uzsvars tiek likts uz darbošanos, nevis tikai teorētisku zināšanu apguvi. Viens no inkubatora dalībniekiem ir Vladislavs Osipenko. Viņš ar savu komandu veido risinājumu radiologiem, cenšoties krietni uzlabot esošās nozarē pieejamās attālinātās sistēmas. 

"Mēs taisām informācijas tehnoloģiju sistēmu, kas domāta radiologiem. Ar to viņi principā varēs strādāt no mājām. Veidojam programmu, kurā viņi var apskatīt izmeklējumu. Piemēram, kāds no jums uztaisa rentgenu, un ārsts mājās saņem šo izmeklējumu," stāstīja Osipenko.

Viņš atzina, ka inkubatora sniegtais atbalsts ir ļoti liels un bez šādā atbalsta biznesu uzsākt būtu daudz grūtāk.

"Mēs varbūt arī būtu uzsākuši paši, bet, cik ātri mēs varētu to realizēt, nezinu. Galvenais, ko inkubācijas programma dod, ir tieši kontakti. Cilvēki, kuri var palīdzēt ļoti specifiskos jautājumos. Es domāju, ka bez inkubācijas programmas tas viss būtu ļoti ilgi un sarežģīti realizējams," uzsvēra Osipenko.

"Inkubatorā ir daudzi medicīnas studenti, kuriem īstenībā ir daudz un ļoti interesantas potenciāli komercializējamas idejas un risinājumi. Bieži vien tieši šie studenti ir tie, kuriem nepieciešama palīdzība, jo viņi varbūt nemaz neredz idejas komercializācijas potenciālu. Tā sinerģija, kas rodas, apvienojoties sociālā bloka studentiem ar medicīnas studentiem, rada interesanto risinājumu, kuru sākumā ir pat grūti izprast," piebilda biznesa inkubatora mentors Zaļais.

Universitāšu biznesa inkubatori parasti nav domāti tikai konkrētās universitātes studentiem. Jā, komandā ir jābūt vienam no studentiem, bet pārējie komandas dalībnieki var būt jebkurš no mums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti