Panorāma

Dažādu paaudžu "Līvi" Dzintaru koncertzālē

Panorāma

Ķīlis izgaismo politiskos darījumus

Ostu padome pret ostu nodevu

RP sola neatkāpties ostu nodevas jautājumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trešdien jautājums par ostu nodevām bija viens no centrālajiem tematiem Ostu padomes sēdē, kur nobalsoja pret šādu ieceri, jo lielāko tās daļu veido ostu pārstāvji. Savukārt, Reformu partija sola neatkāpties un konkrētu priekšlikumu iesniegt koalīcijas padomē.

Kā bija gaidāms, ar lielu balsu pārsvaru Ostu padome noraidīja Reformu partijas priekšlikumu ieviest ostu nodevu, kas varētu papildināt valsts budžetu. Voluntāri un sasteigti fiksa ideja - tā šo priekšlikumus turpina saukt lielo ostu pārstāvji.

Pēc ekonomikas ministrijas aplēsēm trīs bagātāko - Rīgas, Ventspils un Liepājas - ostu ieņēmumi 2012.gadā bija aptuveni 60 miljoni latu. Vietējām pašvaldībām tās pārskaita 1,7 miljonus, bet valstij bez darbaspēka nodokļiem nemaksā neko.

Reformu partija ierosina ostas nodevu noteikt 20% apmērā no ieņēmumiem, tas ir 12 miljoni latu gadā un novirzīt to autoceļu uzturēšanai.

Lai neciestu uzņēmēji un ostu konkurence, šo naudu ņemtu nevis paaugstinot maksu uzņēmējiem, bet no ostu pārvaldes. Pēc ekonomikas ministra padomnieces Ilonas Platonovas (RP) ieskata, pārvaldēm esot rezerves - luksus auto administrācijai, dažādi ziedojumi. Arī valsts kontroles atzinusi izšķērdību Rīgas brīvostā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) balsojumā atturējās, un par neizlēmību viņu kritizē abas puses. Premjers pats saka, ka konceptuāli par šo jautājumu var diskutēt, bet vajadzīgs konkrēts piedāvājums.

Paredzams, ka jautājumu skatīs nākamā koalīcijas padomes sēdē. Neoficiāla informācija liecina, ka Reformu partija būtu apmierināta arī ar kompromisu, pusi mazāku ostas nodevu – tātad ar sešiem miljoniem valsts autoceļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti