Panorāma

S.Āboltiņa sašutusi par mediju interesi

Panorāma

ECT atceļ D. Čalovska izdošanu

Reformisti prasa lielāku "socnodokļa" samazinājumu

RP neuzstās uz IIN samazinājumu, taču prasīs darbaspēka nodokļa mazinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Reformu partijas (RP) valde ceturtdienas vakarā nolēma, ka sarunās par nākamā gada valsts budžetu partija neuzstās tieši uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu līdz 22%, kā to šobrīd paredz likums.

Tomēr partija uzstās uz tam līdzvērtīgu darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu. Tai pieņemams kompromiss būtu samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi darba ņēmējiem par pusotru procentpunktu. Finanšu ministrija rosina to mazināt par vienu punktu – no 11% uz10%.

„Mēs paliekam pie pozīcijas, ka darbaspēka nodokļa samazinājums, kas ir solīts uzņēmējiem, jāpaliek prioritātei. Savukārt par veidiem, kā to var darīt, var būt kompromiss: vai tās ir IIN, vai tās ir mazākas sociālās apdrošināšanas iemaksas no darba ņēmēju puses,” norādīja Demiters.

Viņš norādīja, ka RP atšķirība no V, uzskata, ka IIN samazināšana nav bijusi kļūda. „Nav runa ne par pirmo ne otro ne trešo FM modeli. Runa ir par to, ka jāpilda solījumi uzņēmējiem un fiskālajam efektam jābūt tādam pašam, ja samazinātu iedzīvotāju ienākuma nodokli,” uzsver Demiters.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība, V) uzsver, ka IIN samazināšana pagājušajā gadā bija kļūda. „Kļūdas ir pieļautas un to iesaistītie saprot tāpēc FM piedāvājums ir kļūdas labojums,” norāda Dombrovskis.

Tādējādi līdzīgi kā iepriekš RP uzstāj, ja netiek īstenota IIN samazināšana, nākamgad no 24% līdz 22%, tad sociālās apdrošināšanas iemaksas jāsamazina vismaz par 1,5%, uzņēmēju ieguvums būšot līdzīgs. „Vienotības” deleģētais premjers Valdis Dombrovskis (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V) šādam risinājuma sauc cenu – 25 miljoni latu un tas nozīmētu, ka prioritārām nozarēm nākamgad papildus var piešķirt mazāk naudas.

Vaicāts, ko RP domā par finanšu ministra Andra Vilka (V) teikto, ja RP nepiekāpsies, tad budžeta projektu uz Saeimu nevirzīs un valsts dzīvos atbilstoši iepriekšējā gada principiem, Demiters to nosauca par šantāžu. „Kāpēc mēs šodien leksikā minam vārdu „augstprātība” no koalīciju partneru puses? (..) FM zināja esošo situāciju uz IIN, gada laikā nav meklējusi risinājumu, kā kompensēt pašvaldībām ienākumu samazinājumu. Šādi mehānismi gada laikā nav meklēti,” pauda Demiters.

Ziņots, ka pēdējās dienās abu lielāko koalīcijas partneru – „Vienotības” un Reformu partijas – vidū ir izcēlušās domstarpības par IIN un sociālā nodokļa likmēm.

RP uzstāja uz sociālā nodokļa mazināšanu vairāk par 1% nākamajā gadā, ko ietver Finanšu ministrijas piedāvājums. RP pieļauj, ka darbaspēka nodoklis varētu sarukt, piemēram, par 1,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti