Rīta Panorāma

Duets "Zeme" gatavojas savam pirmajam īpašajam koncertam

Rīta Panorāma

Intervija ar Aleksandru Babru par ugunsdrošības situāciju Latvijā

Intervija ar LTRK Padomes priekšsēdētāju Aigaru Rostovski

Rostovskis par budžetu: Uzņēmēji gandarīti par nodokļu necelšanu, bet jādomā par strukturālām reformām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) pozitīvi vērtē to, ka nākamā gada budžetā nav paredzēta nodokļu paaugstināšana, taču vienlaikus norāda – jāsāk strādāt pie strukturālām reformām. To intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja LTRK Padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Kopumā uz 2020.gada budžeta projektu LTRK raugās pozitīvi: “Mums kā uzņēmējiem tā labā ziņa ir tā, ka vismaz Ministru kabineta līmenī nav ienākušās idejas grozīt nodokļus celšanas virzienā. Tas ir labi, jo, kad ieviesa jauno nodokļu reformu, bija solījums par stabilitātes laiku. Un tas ir izpildīts lielā mērā, un tas mūs priecē.”

Vienlaikus Rostovskis norādīja uz tendencēm pasaules ekonomikā – tā bremzējas, un redzama arī Latvijas izaugsmes bremzēšanās. Tāpēc politiķiem sadarbībā ar uzņēmējiem jādomā par strukturālām reformām.

“Ja uzņēmējiem nauda pelnīsies grūtāk, tas nozīmē – arī nodokļos naudiņa ienāksies ne tik daudz. Nākamais budžets būs veidojams daudz grūtāk,” sacīja Rostovskis.

Virknē nozaru esot daudz aktīvāk jāiesaista privātas investīcijas, kapitāla plūsmai jābūt brīvākai un jānoņem birokrātiskie slogi. “Skolu skaits, tīkli, valsts institūcijas – jāpārvērtē tas, vai sistēma jāuztur tik smagnēja,” sacīja LTRK pārstāvis.

Taujāts par novadu reformu, Rostovskis sacīja, ka kopumā LTRK atbalsta reformas virzienu, taču uzskata, ka jābūt citiem uzsvariem. LTRK piedāvā iedzīvotāju ienākumu nodokli sadalīt starp pašvaldībām, kurās konkrēts nodokļu maksātājs dzīvo un strādā.

“Pašvaldību galvenais ienākumu avots ir iedzīvotāju ienākumu nodoklis, tad pēc tam ir nekustamā īpašuma nodoklis. Un no 119 pašvaldībām pēc tam lielākā daļa dodas uz izlīdzināšanas fondu pēc naudiņas.

Šobrīd nav iebūvēta motivācijas sistēma, lai pašvaldības būtu ieinteresētas gan noturēt uzņēmumus, gan piesaistīt jaunas investīcijas,” sacīja uzņēmēju organizācijas pārstāvis.

KONTEKSTS:

Valsts budžets 2020. gadam pārsniegs 10 miljardus eiro, un tas būs par aptuveni 500 miljoniem vairāk nekā šogad.

Prioritārajiem pasākumiem 2020. gada budžetā papildus pārdalīs 173,9 miljonus eiro. No tiem 91,12 miljoni eiro pārdalīti ministriju prioritātēm, starpnozaru prioritārajiem pasākumiem papildus pārdalīti 72,4 miljoni eiro, bet 10,44 miljoni eiro pārdalīti neatkarīgo iestāžu prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti