Labrīt

Covid 19 pieredze kā nozīmīgs dokumentārais mantojums. Aicina fiksēt notiekošo

Labrīt

“Centrs Marta” darbosies arī Rēzeknē. Iepazīstina filiāles vadītāja Ligija Purinaša

Aigars Rostovskis: Valdībai jādomā proaktīvāki risinājumi ekonomikas atbalstam

Rostovskis: Jāatbalsta uzņēmumu eksports un produktivitāte; dīkstāves sistēma - nemotivējoša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašlaik valdībai jādomā par proaktīvākiem risinājumiem ekonomikas stimulēšanai. Galvenais virziens, kurā jāstimulē darboties, ir eksports un produktivitāte, intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Rostovskis sacīja, ka šai krīzei ir trīs etapi: stabilizēšanas, pārorientācijas un augšanas etaps.

Stabilizēšanas etapā finanšu instrumenti, kas ļauj atlikt uzņēmumu kredītmaksājumus, saņemt jaunus kredītus un garantijas, situācija esot laba. Pašlaik bankās kredītsaistības pārliktas pusmiljarda eiro apmērā, zināja teikt Rostovskis.

Savukārt neveicas ar dīkstāves sistēmu, kas ir sarežģīta un nemotivējoša. “Sanāk tā – tie uzņēmēji, kuri pieteikušies un saņem dīkstāves pabalstus, pat nevar strādāt,” sacīja Rostovskis.

LTRK rosina visiem uzņēmējiem ļaut nemaksāt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu daļu.  Tas nozīmētu, ka uzņēmumos paliktu nauda un tie būtu motivēti turpināt darbu.

Rostovskis uzskata, ka valdībai jādomā par daudz proaktīvākiem risinājumiem, kā atbalstīt ekonomiku. Galvenais virziens, kurā jāstrādā, ir eksports un produktivitāte, un jāstimulē uzņēmēji darboties šajā virzienā.

Viņaprāt, jāizmanto finanšu instrumenti – jāaizdod uzņēmumiem, kas atbilst noteiktiem parametriem, nevis jāpiešķir granti, lai pēc iespējas izskaustu iespējas negodīgai rīcībai. Jāveido arī lieli valsts pasūtījumi.

Rostovskis uzskata, ka Covid-19 izraisītā krīze ir arī liela iespēja – Latvijas uzņēmumi var iespraukties tajās piegāžu ķēdēs, kas šobrīd pasaulē krīzes dēļ ir pārrautas. Tendence esot tāda, ka uzsvaru liks uz lokālākām ķēdēm, kas varbūt būs dārgākas, toties drošākas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti