Rostovskis: Dīkstāves pabalstu dēļ darba tirgū mazāk potenciālo darbinieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dīkstāves pabalstu dēļ darba tirgū nenonāk daļa no potenciālajiem darbiniekiem, kas izvēlas saņemt šādu atbalstu, nevis pieņemt jaunus darba piedāvājumus, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Pašlaik valsts atbalsts uzņēmējiem Covid-19 radītās krīzes mazināšanai ir daudz plašāks nekā iepriekš, atzina Rostovskis.

Vienlaikus viņš norādīja uz jaunu problēmu saistībā ar šo atbalstu: “Daudziem sektoriem ir dīkstāves pabalsti jomās, kur aizliegts strādāt, un darba tirgū veidojas pieprasījums pēc cilvēkiem. Sanāk tā – cilvēks sēž mājās, viņam maksā par dīkstāvi 900–1000 eiro, un darba tirgū ir piedāvājums par 1200 eiro, bet cilvēki saka – nē, tagad sēžam mājās, saņemam dīkstāves pabalstu, pēc tam iesim.”

Viņš gan nepiekrita, ka dīkstāves pabalsti būtu pārāk dāsni. Arī konkrēta risinājuma pašlaik šai problēmai neesot.

Tāpēc svarīgi būtu, lai ekonomika iespējami ātrāk atgrieztos ierastajā situācijai. “Ja pēc mēneša varam atgriezties drošākā ekonomikā, tad dīkstāves pabalstus [maksāt] būtu lēnā garā jābeidz un jāatgriežas ekonomikā,” sacīja Rostovskis.

KONTEKSTS:

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētās darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

Valdība 2021. gada 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti