Rosina zemessargiem un viņu darba devējiem piemērot nodokļu atvieglojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai atbalstītu zemessargus, kuri brīvprātīgi iesaistījušies valsts aizsardzības stiprināšanā, rosina zemessargiem piešķirt nodokļa atvieglojuma statusu un piemērot ienākuma nodokļa atvieglojumus 150 eiro apmērā.

Ar šādu rosinājumu klajā nācis bijušais aizsardzības ministrs, tagad Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (“Vienotība”), kurš uzskata, ka nodokļu atvieglojumi jāpiemēro arī uzņēmējiem, kuri nodarbina zemessargus, samazinot darba devēja veikto Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru.

Priekšlikuma mērķis esot atbalstīt jau esošos zemessargus un motivēt jaunos pievienoties Zemessardzei. Tāpat trūkstot atbalsta pasākumu, kuri palielinātu darba devēju ieinteresētību algot zemessargus, jo jārēķinās ar situācijām, kad zemessargs attaisnojošu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā.

“Lai arī Zemessardze ir brīvprātīga militāra organizācija, tā ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa un viens no valsts aizsardzības stūrakmeņiem. (..) Nodokļu atvieglojumu piemērošana ir pirmais solis, lai atbalstītu tos, kuri ir izšķīrušies ziedot savu brīvo laiku Latvijas aizsardzības stiprināšanai,” norāda Pabriks.

Priekšlikums paredz, ka zemessargam tiktu piemērots nodokļu atvieglojumu statuss, to nostiprinot Ministru kabineta noteikumos Nr. 138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem”. Provizoriski nodokļu atvieglojums varētu būt 150 eiro, kas zemessarga mēneša ienākumus palielinātu par vidēji 34,5 eiro, aprēķinos vadoties pēc vidējās neto darba samaksas Latvijā, kas ir 622 eiro. No valsts budžeta tas prasītu vairāk nekā 3,3 miljonus eiro.

Savukārt darba devējiem, kuri algo zemessargus, rosina jāsamazina valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi no 23,59% uz 20%, starpību sedzot valstij. Darba devēja mēneša ietaupījums uz vienu algoto zemessargu būtu 22,33 eiro, kas no valsts budžeta prasītu 2,14 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti