Rosina tirgus administrācijai uzlikt par pienākumu kontrolēt tirgotājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tirgus administrācijai ir jābūt ne tikai tiesībām, bet pat pienākumam kontrolēt tirgotājus, kā arī tirdzniecības vietu nomas līgumos ir jānorāda tirgojamo lauksaimniecības preču sortiments un apjpms. Ar šādiem priekšlikumiem par izmaiņām Ministru kabineta noteikumos klajā ir nākusi Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome.

"Diskutējām Ekonomikas ministrijā (EM) par to, ka šiem MK noteikumiem varētu būt pielikums, kurā būtu forma, kuru katra persona, kas vēlas tirgoties, iesniedz jau konkrētajai tirgus administrācijai brīdī, kad piesaka savu vēlmi tirgot produkciju," stāsta LOSP izpilddirektors Guntis Vilnītis.

"Otrs - tirdzniecības vietu turētājiem būtu jānosaka pienākums veikt kontroli par tirgojamo preču izcelsmi, sortimentu un apjomu. Kontrole nozīmē, ka tirgus turētājam ir jāseko līdzi tam, cik patiesībai atbilst tas, ko tirgotājs uzrādījis sākumā, iesniedzot pieteikumu," viņš piebilst.

Tāpat viens no centrālajiem Saeimas komisijā apspriestajiem priekšlikumiem ēnu ekonomikas apkarošanai lauksaimniecībā bija gadiem daudzkārt aprunātais rosinājums mazināt 21% PVN likmi pārtikai uz 5%, sākotnēji tieši svaigu dārzeņu un augļu sektorā.

"Šobrīd netiek analizēts tas, kāds produkcijas apjoms papildus parādītos tirgū, kas būtu šī samazinātā PVN maksātāji. Lai pārliecinātos pēc fakta par to ietekmi, kādu rada šī Eiropas līmeņa PVN piemērošana augļiem un dārzeņiem, to mēs aicinātu kā pilotprojektu atbalstīt," norāda Vilnītis.

Arī Zemkopības ministrija aicināja pilotprojektu par PVN samazināšanu veikt. Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad veicis ap 500 pārbaudes Latvijas tirgos, kur konstatēti pārkāpumi 92% gadījumu, norādīja VID nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmina. "Šobrīd tirdzniecības vide ir nekontrolējama. Ja ieviesīs daļu no šīm prasībām, tad tā būs sakārtotāka," saka Kārkliņa-Ādmina.

"Mūsmāju dārzeņu" audzētāju kooperatīva vadītāja Edīte Strazdiņa Saeimas komisijas sēdē papildināja ar priekšlikumu par dārzeņu un augļu tirgotāju kontroli jau tirgus pievārtē.

"Ir iespēja sakārtot tirgu, papildus ieviešot vienkāršā tautas valodā "šlagbauma" principu – kur tiek uzskaitītas pavadzīmes, viens eksemplārs, kurš tiek ievests tirgū, un tad nekāda preces noslēpšana, izcelsmes nenorādīšana vienkārši nevarētu būt," saka Strazdiņa. "Savukārt PVD, nākot kontrolēt, atliktu tajā dienā iebraukt paskatīties, kāda pavadzīme ir ievesta, izvērtēt preču izcelsmi un uzreiz aiziet un pie galdiem pārbaudīt, vai tirgotājs ir PVN maksātājs vai nav," viņa norāda.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas noslēgumā tās priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība) izteica pārliecību, ka budžets pieļauj iespēju samazināt PVN pārtikai vismaz par 5%, tāpēc diskusijas Saeimā par to turpināsies.

Savukārt Ekonomikas ministrija izmaiņas Ministru kabineta noteikumos saistībā ar tirgotāju kontroli tirgos izstrādāšot līdz šī gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti