Rosina publiskajos iepirkumos izslēgt pretendentus ar sliktu reputāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) rosinājis no dalības publiskajos iepirkumos izslēgt pretendentus ar sliktu reputāciju. Tā ministrs reaģējis uz premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") kritiku par reģionālo pārvadājumu iepirkumu. Deputāti reputācijas iekļaušanu kritēriju skaitā vērtē skeptiski, taču atbalsta stingrākus nosacījumus nodokļu nomaksai. 

Latvijas Televīzija jau ziņojusi, ka apjomīgā iepirkumā par tiesībām pārvadāt pasažierus par valsts naudu starp uzvarētājiem ir SIA “Sabiedriskais autobuss”. Kompānijas īpašnieku SIA “B-Bus” patiesā labuma guvējs vēl gada sākumā bija dažādos skandālos ierautais politiķis Aleksandrs Brandavs, turklāt “B-Bus” maijā bija gandrīz 80 tūkstošu eiro liels nodokļu parāds. Konkursa rezultātu Linkaitam skaidrot prasīja premjers Kariņš, arī vaicājot, vai konkursā vērtēta pretendentu reputācija.

"Vai tur ir vispār uzdoti jautājumi par patiesā labuma guvējiem, vai tie visi ir zināmi un skaidri? Vai tie patiesā labuma guvēji ir godprātīgi maksājuši nodokļus, vai nav?" vaicāja Kariņš.

Kā atbildi Linkaits uz otro lasījumu Saeimā iesniedzis grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas liktu pretendentus izslēgt arī gadījumā, ja to mātes kompānijām ir nodokļu parāds. Tiesa, ministrs nerosina mainīt normu, ka nodokļu parāds tiek vērtēts tikai divos noteiktos datumos, līdz ar to reģionālo pārvadātāju iepirkuma rezultātu tas neietekmētu. Saeimas atbildīgās komisijas deputāti priekšlikumu atbalstīja, taču diskusijas izsauca cits Linkaita priekšlikums – starp izslēgšanas kritērijiem iekļaut arī "sliktu reputāciju".

"Nu, kā mēs izmērīsim sliktu reputāciju vai domāsim par labu reputāciju? Vai tad mums kaut kāda reputācijas policija Latvijā ir?" sacīja Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Satiksmes ministrijas pārstāve aicināja deputātus pašus diskutēt, kā reputāciju mērīt. Savukārt Linkaita partijas biedrs deputāts Krišjānis Feldmans rosināja reputācijas definīciju prasīt premjeram, kura dēļ Linkaits šādus grozījumus esot iesniedzis. Laika trūkuma dēļ nekādu lēmumu deputāti nepieņēma.

"Vienkārši ieraksts "reputācija", zem kura mēs varētu izlasīt, ko nu katrs gribam – droši vien šādā veidā diez vai publisko iepirkumu regulējumā šī norma varētu pastāvēt," komentēja Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile.

Viņa uzskata, ka jau tagad pretendentu reputācija tiek vērtēta, piemēram, pretendents nedrīkst būt notiesāts par dažādiem noziegumiem. Deputāti trešdien lēmuši, ka arī šis noteikums jāattiecina uz pretendentu mātes kompāniju vadītājiem. Taču plaši interpretējamus reputācijas jēdzienus likumā Gaile neatbalsta.

"Pretējā gadījumā, ja mēs šobrīd satraucamies par to, kāpēc kāds pretendents ir izraudzīts, tad, atverot ļoti plašu interpretāciju šai normai, nākamie strīdi mums būs par to, kāpēc kāds pretendents nav izraudzīts," norādīja Gaile.

Tam piekrīt arī korupcijas pētnieks Valts Kalniņš. Reputācijas iekļaušanu publisko iepirkumu likumā viņš sauc par simpātisku ideju, taču uzskata, ka iepirkumu prasībām jābūt konkrētām.

"Man ir zināms diskomforts izvērst to diskvalifikācijas prasību attiecībā uz visām aizdomām, apsūdzībām un tā tālāk. Mēs labi zinām, ka var būt gadījumi, kad izvirza apsūdzību, un tas izrādās nepamatoti," norādīja Kalniņš.

Premjers Kariņš atbalsta Linkaita iniciatīvu padarīt stingrāku Publisko iepirkumu likumu, taču ir neizpratnē, kāpēc tas nav noticis pirms reģionālo pārvadātāju iepirkuma. Kariņš arī uzsver, ka diskusija par strīdīgā iepirkuma rezultātiem valdībā vēl turpināsies. Pagaidām ar uzvarētājiem līgumi nav noslēgti, jo citi pretendenti iesnieguši sūdzības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti