Rosina nodokļu izmaiņu biežumu iegrožot ar likuma spēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finanšu ministrija rosina ar likuma spēku iegrožot, pēc uzņēmēju nereti teiktā, pārlieku biežās nodokļu likmju vai administrēšanas izmaiņas, intervijā Latvijas Radio programmai „Pēcpusdiena” sacīja Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta direktore Māra Čakste.

Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta direktore Māra Čakste
00:00 / 03:15
Lejuplādēt

Viņa pauda, ka patlaban iecerēts, ka nodokļu nedrīkstēs mainīt katru gadu. Proti, kāda nodokļa likmi vai citu tā aspektu nedrīkstēs mainīt gadu pēc pēdējām izmaiņām. Turklāt, ja valdība tomēr pieņem kādas būtiskas izmaiņas nodokļu likmēs, nodokļu administrēšanā vai attiecībā uz objektu, tad izmaiņas stāties spēkā agrāk par pusgadu kopš izmaiņu apstiprināšanas Saeimā.

„No uzņēmējiem bieži izskan vēlme pēc stabilitātes un skaidrības. Šis ir veids, kā mēs gribam sākt diskusijas un parādīt, kā arī mēs vēlamies stabilitāti,” skaidroja Čakste.

Jānis Grasis un Guntis Rozenbergs
00:00 / 06:00
Lejuplādēt

Banku Augstskolas pasniedzējs Jānis Grasis un žurnāla „Bilance” galvenais redaktors Guntis Rozenbergs pret šo ideju gan ir skeptiski. Viņi uzsver, ka uzņēmēji parasti domā tālākā perspektīvā par gadu, piemēram, ņemot kredītu uz pieciem gadiem.

Grasis pauda, ka Latvijā vispār nodokļu mainīšanas politika ir nenopietna un galvenais vadmotīvs to reformām nereti ir valsts budžeta vajadzības.

Savukārt Rozenbergs uzsvēra, lai gan doma ir ļoti laba, tomēr pilnībā jāmaina ierēdņu darbs un domāšana. Normāli būtu, ja uzņēmēji jau tagad zinātu nodokļu politiku 2016.gadā, taču tik tālā perspektīvā valsts administrācija neraugās. Viņaprāt, šīs iespējamās izmaiņas vispār ir "Vienotības" vēlme parādīt sevi kā tālredzīgu politisku spēku.

Iespējamās izmaiņas vēl jāapstiprina valdībai un Saeimai, jo pašreiz vienīgi Ministru kabineta komiteja ir teikusi jāvārdu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti