Krustpunktā

Ojārs Skudra: Merkeli negaida vieglais dienas partijā un Vācijas politikā kopumā

Krustpunktā

Uzņēmēji iebilst pret solidaritātes nodokli, bet gatavi sarunām ar politiķiem

Pašvaldības uzņēmumu dotācijas arodbiedrībām – to stiprināšanai vai "piebarošanai"?

Rosina ļaut Valsts kontrolei pārbaudīt pašvaldību uzņēmumu dotācijas arodbiedrībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts kontrolei vajadzētu ļaut pārbaudīt pašvaldību uzņēmumu pārskaitījumus arodbiedrībām un to, kā tie tiek izlietoti, uzskata Valsts kontrolieres padomnieks Edgars Pastars.

Intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” Pastars norādīja uz Rīgas pašvaldības uzņēmumu – “Rīgas satiksme” un “Rīgas namu pārvaldnieks” – četru miljonu eiro pārskaitījumiem arodbiedrībām vairāku gadu garumā. Taču Valsts kontrolei nav bijusi iespēja pārbaudīt, kam šie līdzekļi ir izlietoti, jo tā nedrīkst pārbaudīt arodbiedrības.

Tā kā šajā gadījumā arodbiedrības faktiski saņem publisko finansējumu, vajadzētu būt iespējai Valsts kontrolei to pārbadīt. “Ja jau tur nav nekā nelikumīga, ko gan tur slēpt?” saka Pastars.

Valsts kontrolieres padomnieks gan nesteidzas ar mudinājumu kopumā liegt šādus pārskaitījumus, bet pārbaudīt gan vajadzētu.

Iepriekš gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtēja minēto pārskaitījumu atbilstību tā kompetencē esošajiem likumiem. Lai gan iestāde nekonstatēja pārkāpumus, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītājs Andris Donskis atzīst – šie pārskaitījumi neizskatās diez cik saimnieciski. Tāpēc aicināja Rīgas domi pārvērtēt situāciju.

Neko vairāk gan KNAB pret šādiem pārskaitījumiem iebilst nevar, jo likums tos neaizliedz. Tomēr zināmi riski ar šādiem darījumiem pastāv, jo nevar izsekot, kur šie līdzekļi tiek izlietoti, atzīts Donskis.

Tikmēr Saeimas juridiskās komisijas deputāts Andrejs Judins (“Vienotība”) piekrīt, ka biedrības ir jāatbalsta, bet tad tam būtu jāveido fonds, kurā līdzekļus varētu ieskaitīt gan pašvaldības, gan valsts. Pret to gan iebilst Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Māris Pūķis, sakot, ka centralizētajā sistēmā noteicēja būtu valsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti