Rosina ierobežot ātro kredītu procentu likmi un reklāmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā stingrāk regulēt ātro kredītu jomu, tostarp, aizliegt bezatbildīgu aizņemšanos veicinošu reklāmu, ierobežot gada procentu likmi (GPL), noteikt nokavējuma procentu apmēru, kā arī stigrāk pārbaudīt kredītņēmēja maksātspēju. Līdz priekšlikumu pieņemšanai gan vēl ir tāls ceļš ejams - drīzumā tie nonāks vērtēšanai koalīcijā, bet pēc tam arī valdības un Saeimas dienaskārtībā.

Priekšlikumos piedāvāts noteikt griestus GPL, kas nedrīkstēs pārsniegt 100%. Salīdzinājumam - šāds pieļaujamās gada procentu likmes apmērs ir noteikts arī Igaunijā, bet Lietuvā šis slieksnis divreiz augstāks, savukārt Somijā tas ir 50%.

Piedāvāts ierobežot arī nokavējuma procentus - līdz 1% no kredīta summas. Tikai tad, ja samaksa kavēsies pusgadu, par nokavējumu varēs prasīt 6%. Savukārt līgumsodus rosināts aizliegt, bet maksai par līguma pagarināšanu jābūt saprātīgai. Tās samērīgumu vērtēs tirgus uzraugs, ja kredītņēmējs būs iesniedzis sūdzību.

Rosinātas arī stingrākas kredītņēmēja maksātspējas vērtēšanas prasības. Tāpat ieteikts ierobežot ātro kredītu reklāmas. Jau šobrīd ir aizliegtas bezatbildīgu aizņemšanos veicinošas reklāmas. Taču piedāvātās izmaiņas paredz saprotamāku gadījumu uzskaiti, ko reklāmā drīkst norādīt un ko ne, lai to neuzskatītu par maldinošu.

Lai cilvēkus pasargātu no spontānas un nepārdomātas aizņemšanās, EM vēlas noteikt, ka ātrie kredīti būs pieejami vien noteiktā laikā - no plkst.8 līdz plkst.20. Pārējā diennakts laikā ātro kredītu izsniegšana būtu jāaizliedz.

Jau ziņots, ka darbs pie ātro kredītu iegrožošanas sākts pēc tam, kad publisko telpu pāršalca daudzi gadījumi, kad cilvēki paņemto ātro kredītu dēļ bija ieslīguši lielā parādu jūgā un daļa tādēļ arī zaudējuši savu iedzīvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti