Rosina dīkstāves pabalstus maksāt arī pašnodarbinātajiem ar papildu ienākumiem no radošā vai pedagoģiskā darba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finanšu ministra Jāņa Reira ("Jaunā vienotība") vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam trešdien, 22.aprīlī, vienojusies veikt izmaiņas dīkstāves pabalsta saņēmēju regulējumā, tostarp ļaujot pabalstu saņemt arī pašnodarbinātām personām, kuras gūst papildus ienākumus par radošo un pedagoģisko darbu. Par ieceri vēl jālemj valdībai.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai LETA stāstīja, ka darba grupā tika atbalstīti vairāki ar dīkstāves pabalsta izmaksu saistīti priekšlikumi.

Tostarp nolemts, ka dīkstāves pabalstus varēs saņemt arī tās pašnodarbinātās personas, kuras veic pedagoģisko vai radošo darbu un to ienākumi no pedagoģiskā vai radošā darba nepārsniedz 2020.gadā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu.

Tāpat darba grupa lēma svītrot attiecīgajos noteikumos punktu, kas liedz saņemt dīkstāves pabalstu tām pašnodarbinātajām personām, kuras ir darba devēji. "Ņemot vērā, ka gan individuālā komersanta, gan mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāja režīms paredz iespēju nodarbināt darba ņēmējus, šobrīd noteiktais ierobežojums šos uzņēmējus nepamatoti diskriminē," atzina FM.

Darba grupa arī vienojās paplašināt krīzes skarto personu definējumu, nosakot, ka par krīzes skartām pašnodarbinātām personām ir uzskatāmas arī tādas fiziskas personas, kuras saņem ienākumus no nepilnas slodzes nodarbinātības, ja tie nepārsniedz 2020.gadā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Vienlaikus tiks paredzēts, ka pašnodarbinātās personas iesniegtajā apliecinājumā jānorāda atlīdzības apmērs no nepilnas slodzes nodarbinātības.

Vienlaikus paredzēts, ka uz dīkstāves pabalstu nevarēs pretendēt tie pašnodarbinātie, kuri vienlaikus ir darba ņēmēji pie darba devēja, kas atrodas dīkstāvē, un kuri kā darba ņēmēji pēdējos sešos mēnešos pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas vidēji mēnesī ir saņēmuši algu, kas ir bijusi lielāka nekā 2020.gadā valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga. FM atzina, ka tādējādi tiks konsolidēti visi ierobežojošie nosacījumi attiecībā uz tiem dīkstāves pabalsta saņēmējiem, kas vienlaikus ir darba ņēmēji.

Savukārt, lai nodrošinātu objektīvu dīkstāves pabalsta apmēra aprēķināšanas metodiku, plānots noteikt to, kādu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā esošu informāciju ņem vērā, nosakot dīkstāves pabalstu, proti, kā atskaites punktu dīkstāves pabalsta apmēra aprēķinam noteiks pēdējos divus 2019.gada ceturkšņus.

Darba grupa arī nolēma, ka būtu svītrojams ierobežojums, kas patlaban liedz dīkstāves pabalstu saņemt, ja vienlaikus tiek saņemta vecuma vai izdienas pensija.

KONTEKSTS:

Covid-19 infekcijas izraisītās krīzes laikā Latvijā paredzēti dažādi atbalsta pasākumi, tostarp dīkstāves pabalsti to privāto uzņēmumu darbiniekiem, kam šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 20%-30% sarukuši ieņēmumi. Valsts maksā dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. 

VID līdz šā gada 20. aprīlim ir izmaksājis dīkstāves pabalstus kopumā 4 792 584 eiro apmērā. Pabalsti 4 538 292 eiro apmērā izmaksāti kopumā 17 605 darbiniekiem pēc 3 308 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 1 047 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 254 293 eiro apmērā.

Kopumā šajā laikā vidējais izmaksātā pabalsta apmērs vienam darbiniekam ir bijis 259 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru - 700 eiro – saņēmuši 773 darba ņēmēji; 14 488  cilvēkiem jeb 87% no darba ņēmējiem izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro, bet 302 cilvēki saņēmuši pabalstu, kas mazāks par 20 eiro.

Savukārt pašnodarbinātajiem līdz 19. aprīlim vidējais izmaksātā pabalsta apmērs ir bijis 232,7 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru, 700 eiro, saņēmuši 59 pašnodarbinātie, bet 790 cilvēkiem jeb 79% no pašnodarbinātajiem izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro. 

Valdība grasās dīkstāves pabalsta regulējumu pilnveidot un uzlabot, par ko tiks spriests sēdē ceturtdien, 23.aprīlī. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti